Rislampa 40 cm

Rislampa
 • Klassisk rislampa i god kvalitet
 • Avger ett behagligt ljus
 • Dimbar
 • Hängs på takkrok
 • Höjd: 40 cm
 • Diameter: 40 cm
 • Material: Papper
 • Watt: Max 60W
 • Upphäng ingår ej
 • Ljuskälla måste köpas separat
Köp nu
Innehåll [ visa ]

En rislampa är en lampa som härstammar från Japan och utmärks av lampskärmen som ser ut som en luftballong. Eftersom lampskärmen är tillverkad av rispapper och bambu blir belysningen blir väldigt stämningsfull, i synnerhet på kvällen. Så oavsett om du letar efter en mysig hörnlampa eller en bordslampa så lämpar sig denna lampa utmärkt. Som en konsekvens av dess cirkelformade design, som ibland även är oval, är det många som väljer att köpa flera rislampor i varierande storlekar för att på så vis skapa ett myller av bollar. Detta görs även på mässor, galor och konstinstallationer, men du kan såklart skapa ett sådant lampkomplex i ditt eget hem också – mer om detta längre ner i guiden!

Dock är utbudet enormt vilket gör valet knepigt för många. Därför har vi nedan komponerat en guide som hjälper dig hitta rätt rislampa utifrån dina individuella behov. Börja sålunda med att läsa på nedan för att därefter välja den modell som du tycker är snyggast och mest kvalitativ.

Tips: Denna lampas runda form påminner om en klotlampa och går jättebra att komplettera med.

Rislampans historia

Men vad är historien bakom denna lampa då? Jo, dessa lampor importerades först till Sverige under sent 70-tal och blev populära dels på grund av dess billiga pris, dels dess unika luftballongsformade vita design. Trots att försäljningen initialt gick bra så började intresset halta under 80-talet, för att tillslut öka igen under 2000-talet och är idag en av staplarna i varje välsorterad lampaffär. Således var det ingen lampa som tog den svenska marknaden med storm, men sakteliga ökades intresset igen och idag har de flesta en rislampa i sitt hem. Orsaken till varför lampan blev populär igen är förmodligen på grund av att den japanska kulturen spreds – likt många andra kulturer – till resten av världen genom film- och tv-serier, där denna lampa kunde skönjas i nästintill varje japansk film.

rislampa guide
Exempel på hur du kan använda denna lamptyp som taklampa.

Så väljer du en rislampa

Innan du köper en rislampa finns det några saker du ska ha i beaktande. Annars riskerar du att köpa en på måfå som du senare kommer bli besviken med. För det första ska du fundera över huruvida du vill att lampan ska drivas av solceller eller inte. För det andra finns de i olika storlekar så det gäller att du vet vad du vill ha. För det tredje finns det både runda, ovala och kvadratiska former att välja mellan. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna för att hjälpa dig göra ett så genomtänkt val som möjligt.

1. Solcell

Är du intresserad av solcellsbelysning i allmänhet så ska du välja en rislampa med solceller. Det fungerar som så att lampan laddas upp under dagen för att sedan tändas automatiskt framåt kvällen när det börjar bli mörkt. Således slipper du elkablar. Men det viktigaste är att du på lång tid sparar pengar eftersom lampan inte drivs av el. Dock får du inte glömma att placera lampan på ett sådant sätt att solens ljus kan komma åt den, annars kommer lampan endast laddas av belysningen inuti ditt hem vilket leder till att den inte kommer lysa lika länge. Så vill du ha ett miljövänligt alternativ som funkar både inom- och utomhus så ska du välja en solcellsdriven rislampa.

Det miljömedvetna valet för både inom- och utomhusbruk.

rislampa solcell
Rislampa som drivs av solceller och som därmed är miljövänlig.

2. Utomhus

Hittills i guiden har vi mest pratat om inomhuslampor, men rislampor funkar även att använda utomhus. Varför inte hänga en lampa i verandans tak, och använda en mindre variant på 60 cm som bordslampa? Vill du göra detta så måste du välja en rislampa vars skärm är tillverkad av polyester och tål regn. Med andra ord kommer alltså lampskärmen inte vara av rispapper – då detta såklart hade förstörts av väder och vind – men den kommer bibehålla estetiken. Därmed får du en lampa med samma design som tål regn och snö utan problem.

Fortsättningsvis rekommenderar vi en solcellsdriven lampa om du ämnar använda den utomhus. På så vis behöver du inte tänka på att placera lampan i nära anslutning till ett eluttag, utan allt du behöver göra är att säkerställa att solljuset når fram för att ladda upp lampan.

OBS: Plocka in lampan när det blir minusgrader för att skydda både batterierna och lampan. Genom att göra detta förlänger du livslängden på ett enkelt sätt.

3. Varumärke

När du söker efter rislampor online kommer du snabbt bli varse om ett varumärke vid namn Hay. Hay är ett danskt företag som tillverkat dessa lampor i decennier och är således experter. Därför rekommenderar vi dig att välja en lampa från Hay om du är osäker på ditt val. Emellertid kostar dessa lamporna lite extra, så om du har en stramare budget så går det givetvis bra att köpa från ett annat varumärke också. Med det sagt är det viktigt att du i alla fall är medveten om att Hay tillverkar de bästa rislamporna på marknaden idag.

4. Storlek

En ofta förbisedd faktor när folk ska köpa en rislampa är storleken. De flesta är av uppfattningen att storleken är nästintill densamma oavsett modell, men så ligger det inte till. Det är faktiskt så att du kan välja mellan många olika storlekar där de vanligaste är 60 cm och 90 cm. Detta innebär att lamporna är lika höga som breda. Så vill du använda den som bordslampa så rekommenderar vi en mindre variant på runt 60 cm. Men om du vill ha en taklampa så tycker vi som sagt att du ska experimentera med proportion och dimension och välja en jättestor rislampa. Genom att göra detta kommer det kännas som det svävar en stor luftballong mitt i vardagsrummet.

rislampa oval
Exempel på en oval rislampa ståendes på ett bord.

Så kan du använda rislampor

1. Till entrén

Har du någonsin besökt ett japanskt hem så har du förmodligen lagt märke till att det hänger en rislampa vid entrén till huset. Antingen utomhus bredvid eller ovanför dörren, eller inomhus som hallampa. Orsaken till varför det är så inbjudande är för att lampskenet är så angenäm och försynt.

Tips: Häng lamporna i olika höjd för att skapa en ljuvlig atmosfär. Glöm inte att köpa rislampor i olika storlekar då det gör resultatet ännu bättre.

2. Konstinstallation

Jobbar du med att planera en mässa, gala eller konstinstallation så ska du definitivt kontemplera att köpa ett gäng rislampor. Genom att hänga upp mellan 10-20 lampor i taket – både ovala och runda – så uppnår du ett molnliknande utseende som lyfter vilket rum som helst. Det är inte bara extremt estetiskt tilltalande, utan det är även praktiskt då ljuset blir försonligt med rummet. Notera att detta förutsätter en viss takhöjd för bästa resultat – ju högre takhöjd desto snyggare kommer det bli.

4. Som vardagsrumslampa

Det coolaste med rislampor enligt oss är att du kan leka med skalor, dimensioner och proportioner. Till exempel kan du ignorera att köpa den populära storlekarna 60 cm och 90 cm, och istället välja en 2 meter bred och hög rislampa. Därefter rekommenderar vi att du hänger upp den i takkroken i ditt vardagsrum, förslagsvis över vardagsrumsbordet, för att få det att se ut som om en måne hänger i ditt hem.

OBS: Att leka med proportioner på detta sättet kan inledningsvis kännas ovant, men testa i några dagar och du kommer snabbt märka hur naturligt det känns.

5. Till barnrummet

Då många barn inte vill sova med alla lampor släckta så är en rislampa till barnrummet ett bra alternativ just på grund av dess milda ljus. Dessutom tycker många barn det är roligt med en rund lampa som ser ut som en himlakropp eller luftballong. Vidare är de billiga så om barnet råkar riva sönder den ömtåliga lampskärmen så gör det inte så mycket.

Lek gärna med skala, dimension och proportion för att skapa en vacker, medveten obalans. På bilden ser du en väldigt stor rislampa som nästan ser ut som en himlakropp som svävar över bordet.

Fördelar med rislampa

 • Mysig belysning
  Eftersom lampskärmen är tillverkad av traditionella material som papper och bambu, avger lampan en mysig och mild ljusspridning vilket passar i alla rum.
 • Många former
  Det finns inte bara rislampor formade som luftballonger att köpa, utan det finns många varianter som är ovala i sin utformning och lämpar sig förträffligt som t.ex. bordslampa eller hängande fönsterlampa.
 • Billigt pris
  Den mest påtagliga fördelen är att en rislampa är betydligt billigare än andra lampor som t.ex. tiffanylampan eller skomakarlampan. Därför väljer många att köpa en lampa för vardagsrummet, en för barnrummet och en utomhus på verandan eller terrassen.
 • Snyggt att kombinera
  Som vi nämnde i introduktionen är det vanligt förekommande att köpa flera rislampor – både stora och små – för att sedan hänga upp dem intill varandra på olika höjd. På så vis ser de nästan ut som flera moln som svävar i rummet.
 • Många användningsområden
  Fastän de flesta använder lampan som taklampa företrädesvis i vardagsrum och entréer så går det även utmärkt att använda den som bordslampa i köket. Vidare finns det golvlampor med en rislampsskärm som är perfekt som läslampa tack vare dess mjuka sken. Därmed har den många användningsområden och bör inte reduceras som enbart en taklampa.

Om skribenten

Anders Lindbladh
Jag heter Anders och har mångårig erfarenhet av inredning med specialisering på belysning. Jag älskar att dela med mig av mina erfarenheter så du också kan skapa mysbelysning hemma!
Läs mer från Anders Lindbladh