Innehåll [ visa ]

Letar du efter en vacker klotlampa att hänga i taket så har du kommit till rätt plats. Först och främst är denna typ av taklampa en underbar dekorativ inredningsdetalj. Det beror på grund av att lampan består av en glasglob, och som Platon en gång sa så är cirkeln den mest perfekta formen som finns på vår planet, och det är ofrånkomligt att det är den primära orsaken till varför en klotlampa uppfattas som vacker. Vidare kan denna glasglob antingen vara blank eller matt. Dessutom kan de användas utomhus och inomhus. Dock är utbudet enormt vilket försvårar valet för många konsumenter. Därför har vi nedan valt ut de snyggaste lamporna som dessutom har en väldigt bra kvalitet.

OBS: Om det är klotformade glödlampor du letar efter så hittar du det här.

1. Klassisk klotlampa med ställbart upphäng

snyggast klotlampa

Denna klotlampa hittar du på LampGallerian som är en av de bästa återförsäljarna av lampor i allmänhet. Det är en klassisk plafond med ett ställbart upphäng. Detta innebär att du kan anpassa hur högt upp i taket som lampan ska fästas. På så vis kan du styra hur ljuskäglan ska kastas. Emellertid ska du vara medveten om lampan endast är ställbar från 35-54 cm, så du är något begränsad.

 • Watt: 60W
 • Höjd: 35-54 cm
 • Diameter: 20 cm
 • Dimbar: Ja

2. Klot taklampa 35 cm

Glob Taklampa

Denna klotlampa från RoyalDesign.se är en ståtlig skapelse med en vacker takkåpa i kromad metall högst upp. Detta är en ordentlig klassiker som förmodligen aldrig kommer gå ur tiden. Med ett vitt glas får du en mysig belysning. Dock ingår inte ljuskällan så det måste du köpa separat. Däremot är sladdlängden på 1000 mm generös så du behöver definitivt ingen förlängningssladd till denna snygga taklampa.

 • Watt: 75W
 • Sockel: E27
 • Diameter: 35 cm
 • Dimbar: Nej

3. Höljes pendellampa mässing

Det som skiljer denna klotlampa från de andra modellerna är faktumet att lampskärmen är munblåst av en skicklig hantverkare. Följaktligen är varje skärm helt unik och. Därtill möjliggör takknoppen en enkel montering då lampan bara behövs dra upp mot taket för att på så vis dölja kontakter och sladdar. Vidare är lampan från IKEA vilket innebär att leveransen är snabb. Recensionerna är utmärkta och kvaliteten god. Att den är billig är inte en nackdel heller. Och tycker du om mässingfärgade klotlampor så är detta modellen för dig.

Exempel på recension från en kund på IKEA:

Denna lampa överträffade förväntningarna. Enkelt att montera och jättefin!

 • Watt: 13W
 • Höjd: 47 cm
 • Diameter: 25 cm
 • Dimbar: Ja

Slutsats

Innan du köper en klotlampa får du inte glömma att dubbelkolla huruvida ljuskällor ingår eller inte. I vissa fall som ingår glödlampor men oftast inte, så då måste du köpa detta separat. Dessutom varierar sladdlängden från modell till modell, så mät gärna avståndet från där du tänker hänga upp den i taket till närmaste eluttag. Annars riskerar du att köpa en lampa vars sladd är för kort.

Letar du efter fler taklampor rekommenderar vi en tiffanylampa eller en rottinglampa.

Har du frågor eller funderingar får du gärna kontakta oss så ska vi göra allt i vår makt för att du ska hitta den perfekta belysningen för ditt hem!

Om skribenten

Anders Lindbladh
Jag heter Anders och har mångårig erfarenhet av inredning med specialisering på belysning. Jag älskar att dela med mig av mina erfarenheter så du också kan skapa mysbelysning hemma!
Läs mer från Anders Lindbladh