Vägglampa Flexarm med Sensor

Vägglampa
  • Röröig LED-vägglampa
  • Försedd med svanhals
  • Sensordimmer
  • Monteras enkelt bakom säng eller soffa
  • Reglera ljusstyrkan
  • Längd: 58 cm
  • Bredd: 2,3 cm
  • Energiklass: A+
Köp nu

Läslampa vägg vintage

Läslampa
  • Läslampa som fästs på väggen
  • Designad av Michael Waltersdorff
  • Design, estetik och funktion i en perfekt kombination
  • Tillverkad av massivt valnötträ
  • Svängbar lampa
  • Riktbar skärm så du kan vinkla det över boken
  • Bra ljusspridning
  • Passar perfekt för sänggaveln
  • Höjd: 13 cm
  • Diameter: 18 cm
  • Djup: 70 cm
  • Sladdlängd 2 m
  • Kostsam
Köp nu

Lampa med 3 leder

Lampa
  • Läslampa som fästs i väggen
  • Tre rörliga leder
  • Riktbar skärm
  • Strömbrytare på lamphuvudet
  • Levereras med 2 m sladd (stickkontakt)
  • Höjd: 36 cm
  • Bredd: 18 cm
  • Längd: 76 cm
  • Ljuskälla ingår inte
  • Går inte att vinkla lederna åt sidan
Köp nu
Innehåll [ visa ]

En läslampa är perfekt för dig som älskar att läsa böcker eller tidningar. Oavsett om du vill att lampan ska stå på golvet, vara fäst i väggen eller fastklämd i sänggaveln, har vi vad du letar efter. Dock kan det vara svårt att välja rätt eftersom utbudet är extremt brett. Om du till exempel läser under kvällstid i sängen, eller i dagsljuset i vardagsrummet, så finns det modeller som passar olika bra. Därför har vi skrivit en komplett köpguide som beskriver allt du behöver veta för att göra ett så bra val som möjligt. Dessutom har vi omsorgsfullt valt ut några läslampor som håller högst kvalitet och som vi vill rekommendera.

Börja således med att förkovra dig i informationen nedan för att därefter välja den variant som passar dina praktiska och estetiska behov bäst.

Typer av läslampa

Läslampa på golv

Den mest optimala läslampan du kan välja för dig som tenderar att läsa böcker i en fåtölj eller soffa, är en golvlampa. Stödd på en stabil fot sträcker sig en lång arm ovanför dig och kastar ett jämnt ljus över det du läser. Fördelen är att du kan vrida och vända på armen för att anpassa den utifrån ditt hem och dina behov. Dock är nackdelen att dessa varianter är trådbundna vilket innebär att du måste tänka på sladdlängden och avståndet till närmaste eluttag. Dessutom får du inte glömma att maxhöjden skiljer sig från modell till modell, så dubbelkolla produktbeskrivningen för att se hur hög golvläslampan kan bli. Glöm heller inte att mäta själva fåtöljen eller soffan i vilken du sitter när du läser, för att garantera att läslampan når upp till önskvärd höjd.

läslampa golv

Läslampa på vägg

Nackdelen med en golvläslampa är att ljuset inte är direkt riktat mot din bok eller tidning. Detta innebär att ljuset ofta inte räcker till. Å andra sidan så är en läslampa på väggen det tveklöst snyggaste alternativet eftersom det ser ut som en vanlig lampa och därmed en vacker inredningsdetalj. Således är det en avvägning mellan funktionalitet och design som du måste göra.

Men om du väljer att köpa en vägglampa ändå så ska du tänka på att en dimmer är en stor fördel. Med hjälp av en dimmer kan du anpassa ljuset så att spridningen ökar och täcker hela din läsyta oavsett vad det är du läser.

läslampa vägg

Klämma

Som nämnt finns det många olika typer av läslampor, varav en är en så kallad klämlampa. Detta innebär, precis som det låter, att du klämmer fast lampan i ett sängbord eller en sänggavel och vrider armen tills belysningen vilar över boken. Fördelen med denna variant är att det är lätt att flytta lampan från sängen och sovrummet till vardagsrummet eller köket. Så om du har för vana att läsa i olika rum under dagens gång så rekommenderar vi denna portabla läslampa – i synnerhet om du inte vill att lampan ska uppta plats på golv eller vägg. Dessutom är dess pris ytterligare en fördel; det är nämligen så att denna modell är en av de billigaste varianterna du kan hitta. Glöm inte att det är enormt viktigt att du väljer en vars flexarm är tillräckligt lång, så mät gärna avståndet från den tilltänkta placeringen till var du tenderar att hålla boken, och välj sedan en modell därefter.

Läslampa med klämma rekommenderas för dig som läser på olika ställen i bostaden och sålunda vill kunna flytta runt lampan på ett enkelt sätt.

läslampa bok

Så väljer du läslampa

Innan du köper en läslampa finns det några saker du ska veta. För det första måste du välja en modell vars ljusintensitet och färgtemperatur är lämplig för bokläsning – både under dagen och på kvällen. För det andra skiljer behoven om du letar efter en variant för barn eller vuxna. För det tredje får du inte glömma att batteriet ska ha en lång batteritid. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

Ljusets intensitet (lumen)

En av de tveklöst viktigaste faktorerna när du väljer en läslampa är intensiteten från ljuskällan, som mäts i lumen. Tänker du använda lampan som en kontorslampa så behöver du energi och koncentration – två saker du får av en lampa med tillräckligt mycket lumen. Däremot skiljer sig behoven om du ämnar använda en läslampa i sängen (mer information längre ned) eftersom högre lumen bidrar till att det blir svårare att sova. Därför är det av yttersta vikt att du väljer en läslampa baserat på var i ditt hem du tänker använda den. I nedanstående tabell har vi tydligt staplat upp hur mycket ljusstyrka en läslampa ska ha beroende på om den ska användas i sängen eller inte.

AnvändningsområdeRekommenderad lumen
Läslampa i sängen1500-4000
Läslampa på kontor/vardagsrum3000-6000

Observera: ovanstående rekommendationer avser vuxna. Om det är barn som använder lampan ska ljusstyrkan vara mellan 600-1,200 lumen för att inte frigöra mer serotonin än nödvändigt.

Barn

Att få barn att läsa mer är svårt i dagens tidevarv där det finns allt från paddor till mobiltelefoner att använda. Men faktum är att om du köper en läslampa till barn så finns det möjlighet att de plötsligt blir läsintresserade. Orsaken är att de har fått en nya lampa med ett specifikt syfte som de flesta barn då vill testa. Men för att välja rätt så ska du vara medveten om att välja en modell vars ljusstyrka är mellan 2,000-4,000 lumen. Annars kommer barnen få spring i benen av det intensiva ljuset som frigör kemiska ämnen i hjärnan och leder till koncentrationssvårigheter.

Glöm inte att tänka på säkerhetsaspekten när det kommer till barn och belysning, för vi alla vet hur varma somliga glödlampor kan bli, varför du ska välja en läslampa med LED-lampor eftersom dessa varken blir för varma eller drar mycket el.

Säng

Är du ute efter en läslampa att använda i sängen så är det extremt viktigt att tänka på ljusintensiteten. Som alla numera vet är det inte bra att använda dator, mobiltelefon eller padda innan det är dags att sova. Orsaken är att det finns ett särskilt ljus från skärmen som kroppen reagerar på genom att producera serotonin, vilket leder till sömnsvårigheter. Samma sak som gäller för skärmar gäller även för en läslampa. Därför är det så viktigt att du väljer en modell vars lumen ligger mellan 1,500-4,000. Annars kommer inte boken hjälpa dig somna utan snarare hålla dig vaken.

LED

Eftersom man inte sällan läser i flera timmar i sträck, är det angeläget att välja en läslampa som är energieffektiv. Kort sagt ska den dra så lite el som möjligt. Av den orsaken är LED det bästa alternativet eftersom det är den mest energieffektiva lamptypen du kan hitta på marknaden idag. Därtill har de längst livslängd vilket betyder att du slipper köpa nya lampor stup i kvarten samtidigt som du sparar på pengar. Men de blir heller inte varma vilket är en fördel när barn använder dem eftersom risken för att bränna sig är lika med noll. Sålunda ska du välja en modell med LED-lampor på grund av alla ovannämnda skäl.

Batteri

Vill du slippa fler sladdar så ska du välja en läslampa med batteri. En positiv följ av detta är att du kan flytta runt lampan var du vill utan att vara begränsad till eluttagets placering. Vidare är det stilrenare att ha en sladdlös lampa eftersom den ser helt fristående ut. Dock får du inte förglömma att batteritiden skiftar från modell till modell. Därför måste du läsa produktbeskrivningen noggrant för att säkerställa att batteritiden är tillräckligt lång för dig. Hur lång batteritiden är beror dels på läslampans kvalitet, batteriets kvalitet samt vilken ljusintensitet du väljer med dimmern. Men en bra fingervisning är att batteriet ska hålla i minst 100 timmar innan det behövs bytas. Och då är det bra om du har köpt laddningsbara batterier så du slipper köpa nya i tid och otid.

Tips: välj batterier som är laddningsbara så sparar du mycket pengar över tid.

Liten läslampa eller stor

Storleken på en läslampa är givetvis viktig. Medan många föredrar en liten modell som knappt tar någon plats alls, finns det en annan grupp som hellre vill ha en stor och stabil golv- eller väggläslampa. Oavsett vad du väljer så är det viktigt att du är på det klara med att det finns alla möjliga storlekar att välja mellan, där klämlampan är minst, och golvlampan störst. Sålunda ska du ta dig en funderare och komma fram till vad som passar bäst i just ditt hem.

Design

Trots att designen av en läslampa är långt ifrån den viktigaste faktorn, är den likväl av vikt för ditt val. Trots att denna lamptyp primärt ska vara praktisk och effektiv så ska den även vara estetiskt tilltalande och passa in i inredningen. Tänk på att välja en färg som gör dig lugn, förslagsvis grön som används på en bankirlampa. Det viktigaste är att du inte irriterar dig på designen. På senare tid har mässing blivit enormt populärt på grund av dess nostalgiska design som för tankarna till en industrilampa. Oavsett om du väljer en grön- eller mässingfärgad läslampa så ska du alltså ta en titt på hur din inredning ser ut, och välja en modell därefter.

läslampa klämma

Timer

En ofta förbisedd faktor när konsumenter ska välja en läslampa är att köpa en variant som är försedd med en timer. För det finns inget mer energislösande än att gå till sängs med lamporna på – oavsett vilken lampa det gäller. Men det finns en lösning på problemet som stavas: timer. Genom att ställa in timern på t.ex. 3 timmar så säger du till lampan att den ska stängas av automatiskt efter 3 timmar. På så vis finns det ingen risk att du somnar med boken på bröstet och en lampa som lyser under hela natten helt i onödan.

Garanti

Eftersom det inte är ovanligt att en kvalitativ läslampa är dyr så är det ytterst viktigt att du köper från en butik som erbjuder garanti. Vanligtvis ingår 30 dagars öppet köp. Men du ska förutom detta ha en längre garanti för extra säkerhet. Annars kommer du inte få ekonomisk ersättning skulle lampan gå sönder av någon outgrundlig anledning.

Vanliga frågor och svar

Har läslampor blått ljus som gör det svårare att somna?

I princip har de flesta läslampor inte blått ljus. Däremot skiftar de i ljusintensitet, och ju högre lumen lampan har, desto svårare blir det att sova. Således ska du dubbelkolla att lampan dels saknar blått ljus, dels har en lämplig lumennivå.

Vilket av varmt vitt eller kallt vitt är bäst för ögonen?

Kallt vitt (3300-5500 K) är definitivt att föredra när du läser under dagstid. Men om du läser framåt kvällen i sängen så föredras varmt vitt (2200-3300 K).

Hur många lumen är optimalt för bokläsning?

En läslampa ska i regel ha en lumen mellan 1600-5000 K. Dock skiljer sig detta mellan vuxna och barn (mer information ovan), men så länge du inte köper en lampa vars lumen understiger 2700 K så är du på den säkra sidan.

Slutsats

Sammanfattningsvis ska en bra läslampa ha lång batteritid, lämplig ljusstyrka och vara försedd med en timer. Vidare ska den vara utrustad med LED-lampor då dessa är prisvärda, säkra och effektiva. En sängläslampa ska ha mindre lumen annars kommer du få svårare att somna då ljuset kommer frigöra serotonin i hjärnan. Utöver detta ska du tänka på att behoven för barn och vuxna skiljer sig åt, så läs om skillnaderna noggrant ovan.

Har du frågor eller funderingar så ska du kontakta oss så svarar vi inom 24 timmar.

Om skribenten

Anders Lindbladh
Jag heter Anders och har mångårig erfarenhet av inredning med specialisering på belysning. Jag älskar att dela med mig av mina erfarenheter så du också kan skapa mysbelysning hemma!
Läs mer från Anders Lindbladh