Tulipana plafond

Tulipana
 • Vacker Tulipana plafond
 • Gjord i handskuret glas
 • Tiffanylampa av extremt hög kvalitet
 • Ljusgula nyanser blandade med färgglada tulipaner och gröna blad
 • Hängs på takkrok
 • Höjd: 19 cm
 • Diameter: 40 cm
 • Ljuskällor ingår ej
Köp nu

Tiffany taklampa

Tiffany
 • Taklampa i handskuret glas
 • Superb kvalitet
 • Vackra mörka nyanser med snyggt mönster av trollsländor
 • Lampan finns i två olika storlekar
 • Hängs på takkrok
 • Höjd: 140 cm
 • Diameter 40 cm
 • Ljuskälla ingår ej
Köp nu

Trollslända bordslampa

Trollslända
 • Elegant tiffanylampa
 • Gjord i handskuret glas
 • Vackert mönster i olika färger
 • Finns även i mindre storlek
 • Höjd: 58 cm
 • Diameter 40 cm
 • Använd som bordslampa
 • Ljuskälla ingår ej
Köp nu
Innehåll [ visa ]

Tiffanylampan skapades av en designer som hette Louis Comfort Tiffany i slutet av 1800-talet. Det som utmärker denna lampa är dels hantverket, som är en otroligt mödosam process där glas löds samman till en mosaik; dels utseendet, som karaktäriseras av dekorativa mönster och starka färger. Vidare är lampan känd för att en särskild modell under 1998 såldes vid en Christie’s auktion för över 25 miljoner kronor. Dock avser det en antikvitet, men det ger en tydlig indikation över dess rykte som till dags dato är gott. Fortsättningsvis tillverkas de av blyglas och finns både som bordslampor med solida lampfötter, och ljuvliga taklampor som ger ett milt och varmt ljus. Motivet utgörs oftast av blommotiv men det finns tiffanylampor i alla möjliga mönster.

Förr i tiden var tillverkningsprocessen som sagt ett slitsamt arbete, men med dagens teknik är det betydligt enklare vilket bidragit till att kostnaden har sjunkit rejält. Trots att en tiffanylampa fortfarande är dyr, är det många fler som har råd med dem idag, vilket har lett till en ökad popularitet, och idag är det väldigt många svenska hem som pryds av denna delikata lampa.

Så väljer du en tiffanylampa

Innan du köper en tiffanylampa finns det några saker du ska veta. För det första är det en väldigt dyr lampa vilket gör att du måste välja en modell med lång garanti. För det andra ska du tänka på designen av lampfoten då det finns många olika i skiftande kvalitet. För det tredje måste du välja rätt design på lampskärmen som harmonierar med din övriga inredning. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så bra val som möjligt.

Lamptyp

När du väljer en tiffanylampa kommer du märka att lamptypen skiljer sig modellerna emellan. Exempelvis finns det LED-lampor eller halogenlampor. Oavsett vad du väljer så ska du vara medveten om att färgtemperaturen är annorlunda beroende på vilket du väljer. Således blir känslan av ljuset annorlunda. Köper du en tiffanylampa med halogen så blir ljuset starkare och ger ett varmvitt ljus. Dessutom bibehåller denna lamptyp sin ljusstyrka och ljusfärg längre än LED-lampor. Å andra sidan har LED-lampor en längre livslängd och miljövänliga. Därmed måste du beakta vilken lamptyp du vill ha innan du genomför din beställning.

Lampskärm

Designen på lampskärmen är verkligen det speciella med en tiffanylampa. Det finns myriader av olika mosaiska mönster i alla tänkbara utföranden. Allt ifrån geometriska figurer som trianglar, rektanglar och oktagoner; till rosor, hyacinter och blåklockor. Därmed har du en stor valfrihet. Dock ska du analysera hur din inredning ser ut idag, och vilka färger och motiv som är återkommande, för att välja en kompletterande lampskärm som harmonierar med din övriga inredning.

tiffanylampa

Lampfot

Ett utmärkande kännetecken för en tiffanylampa är att de har en tung lampfot, ofta gjord av metall eller stål, som adderar till det kvalitativa intrycket som den mosaiska lampskärmen ger. Till exempel finns det lampfötter som går i lampskärmens spår, d.v.s. ett blommotiv med rosor eller liknande. Men det finns en hel uppsjö olika varianter att välja emellan, och vi vill poängtera att detta endast gäller bordslampor; om det är en taklampa du är ute efter så behövs givetvis ingen fot.

Pris

Eftersom en tiffanylampa är väldigt dyr så ska du begrunda ditt val i lugn och ro. Med andra ord ska du inte göra ett impulsköp, utan gå igenom varje faktor vi nämner så du gör ett välinformerat val. På grund av att denna lampvariant kostar från 1000-20.000 kronor är det även viktigt att du väljer att köpa från en återförsäljare som erbjuder en förmånlig garanti. Annars riskerar du att någonting i lampan går sönder efter ett par månader, varvid du saknar möjlighet att få ekonomisk ersättning. Summa summarum så ska du gå igenom så många butiker som möjligt för att se det breda utbudet, och välja en modell som dels passar plånboken, dels erbjuder en bra garanti.

äkta tiffanylampa
Exempel på på en tiffanylampa i taket

Undvik förfalskade tiffanylampor

Eftersom en tiffanylampa vanligtvis kostar ett par tusen kronor är det många förfalskare som passar på att lura kunder att köpa kopior. Detta började redan under 1970-talet men pågår fortfarande. Därför är det viktigt att du köper en tiffanylampa från en betrodd återförsäljare med gott renommé. En indikation du kan använda för att särskilja en äkta från en falsk är den ska vara märkt med “Tiffany Studios”. Av denna orsaken rekommenderar vi dig att inte köpa en modell från en återförsäljare som du inte litar på, utan du måste säkerställa att lampan som fångat ditt intresse har bra recensioner så du vet att du får kvalitet.

Vanliga frågor och svar

Kan jag använda olika lampor i en tiffanylampa?

Ja, du det finns varianter med både LED och halogen. Men kom ihåg att du inte kan sätta i en halogenlampa i en modell avsedd för LED. Ur det hänseendet är du alltså låst till den lamptyp du köper från början. Vidare måste du givetvis välja en lampa med rätt watt.

Går en tiffanylampa att använda utomhus?

Nej, och detta är extremt viktigt, nämligen att du inte – under några omständigheter – ska använda en tiffanylampa utomhus på grund av att fukten förstör lampan. Letar du efter utomhusbelysning rekommenderar vi istället en ljusgardin, ljusslang, ljusnät eller ljusslinga utomhus.

Kan jag byta ut lampskärmen om jag tröttnar på motivet?

Jajamensan, det går alldeles utmärkt. Allt du behöver göra är att hitta en lampskärm i tiffany-stilen och byta fritt. På så vis får du en bra omväxling i inredningen.

Varför är de så dyra?

Ju mer komplex designen på en lampa är, desto dyrare är den. I synnerhet om lampskärmen är gjord av hundratals bitar av glas som smälts samman i ett delikat mosaiskt mönster. Sålunda är det produktionstiden bakom som gör att priset är så högt.

Om skribenten

Anders Lindbladh
Jag heter Anders och har mångårig erfarenhet av inredning med specialisering på belysning. Jag älskar att dela med mig av mina erfarenheter så du också kan skapa mysbelysning hemma!
Läs mer från Anders Lindbladh