Discoljus tak med högtalare

Discoljus
 • LED-taklampa tillverkad av järn och plast
 • Bluetooth-högtalare
 • Lysdioderna går att dimma med fjärrkontrollen
 • Reglera ljusfärgen från varmvitt till dagsljus
 • Praktisk allroundlampa
 • Ljuskälla: LED 40 W
 • Ljuskällan måste köpas separat
Köp nu
Innehåll [ visa ]

Bra discoljus är grundförutsättningen för att skapa en gemytlig festkänsla. Många förbereder sig i flera veckor genom att välja ut spellistor, maträtter och dryck, men glömmer det som skapar stämningen – nämligen discobelysningen. Eftersom de flesta inte känner till de alternativ som finns, förutom den självklara discolampan såklart, så har vi nedan skrivit allt du behöver veta för att med hjälp av discoljus skapa den bästa festen någonsin.

discoljus hemma

5 idéer till discoljus

Det första du ska veta om discoljus är att det finns många olika typer. Till exempel finns det ljusslingor, blinkande LED-lampor, laserlampor, ljusgardiner och ljusslangar – allt som kan användas på olika sätt. Det är som ett smörgåsbord från vilket du kan välja de olika typer av lampor som lämpar sig bäst för den discobelysning du vill ha. Somliga vill ha en diskret belysning med bara ett fåtal lampor, ljusslingor och dylikt, medan andra vill satsa stort och låta varje vägg prydas av ljusslangar från taket till golvet.

1. Portabla USB-lampor

Det första discoljuset vi vill gå igenom är portabla USB-lampor. Varför vi vill informera dig om detta först, är för att det är det billigaste alternativet. Och eftersom många bara iscensätter ett disco en gång per år så vill man ogärna spendera halva månadslönen på discobelysning, varför just USB-lampor är perfekt.

En USB-lampa kopplas enkelt in i vilket USB-uttag som helst, och därför är det många som är av uppfattningen att man är begränsad till antalet USB-uttag. Men så är inte fallet. Det finns till exempel adaptrar man kan köpa som går att koppla in i vägguttaget. På så vis går det att koppla in dem i tillräckligt många uttag för att du ska få ett maffigt discoljus i ett stort rum.

Fördelar:

 • Billigaste discoljuset du kan hitta
 • Lätta att koppla in i USB-uttaget
 • Kräver inga batterier

Nackdelar:

 • Ljuset är inte särskilt starkt, vilket du endast kan kompensera med att använda väldigt många USB-lampor

2. Galaxylampor

Den populära galaxylampan som gjorde sitt intåg på marknaden för bara några år sedan, har snabbt seglat upp som en av de mest atmosfäriska lamporna du kan hitta. Detta innebär att den även är utmärkt som discoljus. Men varför är den så pass effektiv i sammanhanget? Jo, för en galaxylampa projicerar nämligen natthimlen på taket så det känns som man är utomhus och betraktar universum. Det skapar en otroligt härlig känsla som förstärks av festmusiken och den positiva stämningen på ett disco.

Det finns till och med modeller som är så verklighetstrogna att de replikerar stjärnformationerna, vilket snabbt blir ett intressant samtalsämne på vilken fest som helst. Dessutom är de kompakta, lättanvända, och går snabbt att flytta från ett rum till ett annat – dessa tre faktorer gör galaxylampan till ett perfekt discoljus! Nackdelen är att de kostar en hel del, samt att rummet måste vara mörklagt för att belysningen ska få full effekt.

Fördelar:

 • Projicerar natthimlen med dansande stjärnformationer
 • Belysningen är varm och mysig
 • Perfekt samtalsämne på festen

Nackdelar:

 • Kostsamt
 • Förutsätter att rummet är väldigt mörkt

Läs mer om Galaxylampor

3. Laserprojektor

Ett annat discoljus som påminner mycket om galaxylampan, är laserprojektorn. En laserprojektor är en lampa som skickar ut mängder av olika laserstrålar mot väggen och taket. Du kan bestämma vilka färger som laserstrålarna ska ha, samt huruvida de ska blinka eller inte. Därtill går det att ställa in om de ska röra sig horisontellt eller vertikalt. På så vis har du full kontroll över discobelysningen.

En laserprojektor är väldigt lätt att både installera och använda; allt du behöver göra är att koppla in den till valfritt strömuttag och trycka på på-knappen. Därefter reglerar du inställningarna och discot kan börja. Laserprojektorn är bäst att använda när festen har intensifierats och alla dansar och är allmänt lyckliga. Det är med andra ord ingen mysbelysning, för att uttrycka det milt.

Fördelar:

 • Full kontroll på laserstrålarnas färger och rörelsemönster
 • Lämpar sig bäst för ett disco med högt tempo eftersom laserstrålarna rör sig fort
 • Lätt att använda

Nackdelar:

 • Kan upplevas som hetsigt och stressande

4. Ljusslangar

Ljusslangar är ett väldigt bra komplement till mer framträdande discoljus. Anledningen är att ljusslangar fästs runt ramar, under skåp och ovanför lister, vilket skapar en periferisk belysning. En periferisk belysning är en typ av bakgrundsbelysning som inte tar fokus från discobelysningens framträdande lampor. Fastän många inte anser det viktigt, är det faktiskt den periferiska, eller dekorativa belysningen som bidrar till att skapa atmosfären.

Fördelarna med ljusslangar är att de går att klippa itu för att anpassa storleken utifrån vad du behöver. Därtill är det LED-lampor vilket gör att livslängden är enormt lång. Vidare går de att använda på så många olika platser att du kommer få beslutångest – något som är positivt i sammanhanget.

Fördelar:

 • Dekorativ och periferisk belysning som kompletterar discobelysningen i stort
 • Slangarna går att klippa av för att de ska passa för syftet
 • Lång livslängd

Nackdelar:

 • Svåra att fästa så att det ser symmetriskt och snyggt ut
discoljus

5. Ljusgardin

En annan idé för att förbättra discoljuset är att använda ljusgardiner. En ljusgardin består av slingor av lampor som hänger uppifrån och ned. Dessa används primärt för att hängas i fönster, vilket gör att de ersätter gardinerna – något som verkligen förhöjer discokänslan. Givetvis kan du hänga den utanpå gardinen också, men då får du inte samma effekt. Fördelarna med ljusgardiner är att du kan ställa in ljusstyrkan från den medföljande appen. Därtill är de otroligt vackra och går att använda inomhus så väl som utomhus.

Fördelar:

 • Ersätter tråkiga och livlösa gardiner med vacker discobelysning
 • Går att ställa in ljusstyrkan från appen
 • Används både inomhus och utomhus

Nackdelar:

 • Svåra att fästa så att det ser symmetriskt och snyggt ut

6. Discolampor

Discolampan är den mest klassiska discobelysningen som finns, har du någon gång varit på ett skoldisco så du vet du vad jag pratar om. Kort sagt är det en roterande lampa som blinkar i skiftande färger. Därtill brukar ljuset blinka i takt med musiken som spelas i bakgrunden – en underskattad effekt som gör festen roligare. Fördelar med discolampan är att den är ytterst enkel att använda, samt att strömkällan kan vara vägguttaget, batterier eller USB-uttag. Det finns till och med modeller med inbyggda högtalare – smart va?

Nackdelarna är att det är en ljuskälla som måste stå på ett ganska högt bord, så inte gästerna skymmer belysningen.

Fördelar:

 • De roterande färgerna rör sig i takt med musiken
 • Lättanvänd med få knappar
 • Går att koppla in i strömuttag, USB samt att använda med batterier

Nackdelar:

 • Måste vara placerad högt upp så inte ljuset skyms av gästerna

7. Ljusslingor

Sist men inte minst är ljusslingor ett av de bästa discoljusen som finns. Orsaken är att de kan placeras nästan varsomhelst: över TV:n, längsmed soffan, runt byrålådor och så vidare. Detta är ljusslingor till en briljant typ av belysning som är väldigt lättanvänd och med många användningsområden. Därutöver går ljusslingor att använda utomhus för att exempelvis göra altanen mysigare framåt kvällen.

Det finns ljusslingor med färgade lampor så att varje diod har en skiftande färg. Dessutom är de påbyggnadsbara vilket innebär att du kan köpa flera olika och seriekoppla dem.

Fördelar:

 • Går att ringla över byrålådor eller längsmed soffan
 • Skiftande färgade lampor skapar stämningsfullt discoljus
 • Påbyggnadsbara

Nackdelar:

 • Lätt att trassla in sig i

Discoljus som är stämningsfullt även i dagsljus

Eftersom många discon sker mitt på dagen, alltså innan kvällens mörker börjat falla, måste det även finnas discoljus som lämpar sig för ett rum där solljuset tränger in. Då behöver du snarare förbättra din vardagsbelysning och inte köpa discobelysning som endast kommer till sin fulla rätt när det är mörkt, nästan kolsvart. Till exempel är dimmers ett måste för att kontrollera ljusintensiteten, så har du inte detta är det hög tid att köpa några – det är inte alls dyrt. Därtill är tavelbelysningens sken någon som är väldigt vackert och som kompletterar taklampor på ett väldigt effektivt sätt.

Vidare är fotogenlampor perfekt då det är väldigt stämningsfullt i dagsljus, så även lampetter och månlampor. Oavsett vad du väljer så ska du komma ihåg att dimma taklampor och andra starka ljuskällor, för att den mer milda belysningen träder fram.

tips och råd discoljus

Dra nytta av modern teknik för att kontrollera discoljus

En väldigt viktig sak att känna till om discoljus är att du kan dra nytta av modern teknik för att kontrollera ljuset. Förr i tiden fanns det ingen belysning som gick att kontrollera från en fjärrkontroll, eller i bästa fall – en app. Men på senare år finns det alltfler modeller som går att kontrollera direkt från mobiltelefonen.

Detta kommer särskilt väl till hands när man ska använda discoljus. Orsaken är att ett disco vanligtvis går igenom flera stadier; inledningsvis är det lugnt, för att sedan bli intensiv och slutligen mynnar ut i en allmän trötthet. Varje stadie eleveras av korrekt belysning. Till exempel ska inte laserstrålarna från en laserprojektor, eller projiceringen av natthimlen från en galaxylampa eller månlampa, vara för hetsiga eller röra sig för fort eftersom det inte överensstämmer med stämningen på discot. När discot börjat bli livligt och alla dansar så är det däremot dags att öka intensiteten på all belysning du har, och det är här den moderna tekniken kommer in. Genom att kontrollera discoljusen från appen kan du själv bestämma och ställa in när det ska blinka och skifta färger, eller vara mer stilla. Detta innebär att du slipper gå från lampa till lampa och göra individuella inställningar, utan att ändra allt samtidigt på ett enkelt sätt.

Således ska du försöka välja discobelysning som går att kontrollera antingen via en fjärrkontroll eller en app.

Vanliga frågor och svar

Hur många discoljus behöver man egentligen?

Antalet discoljus varierar beroende på storleken på rummet eller bostaden där festen ska ta plats. Ju större rum, desto fler lampor behövs. Dock får du inte överanvända belysning då det kommer förstöra festkänslan och göra allt för ljust. Sålunda gäller det att hitta en gyllene mellanväg.

Är det svårt att installera discoljus hemma?

Nej, såvida du inte behöver montera armaturer i taket så är det inga problem. Allt ifrån en galaxylampa, månlampa, ljusslang och ljusslinga är alla väldigt lätta att installera – allt som krävs är ett eluttag.

Ska jag köpa discoljus i ett paket med flera olika typer av lampor?

Ja, det är väldigt smart. Genom att köpa flera discoljus i ett paket för en klumpsumma så kommer du undan lite billigare. Emellertid är det svårt att få tag på ett bra paket där varje lampa faller dig i smaken, men det är definitivt värt att utforska så du inte köpa separata lampor för hiskeliga pengar.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är discoljus ett måste för att skapa en härlig och festlig känsla. Det vanligaste alternativet är discolampor, ljusslingor och laserprojektorer. Men det finns även några slamkrypare så som månlampor och ljusslangar. Observera att detta endast gäller discon som tar plats i ett mörkt rum på kvällen och inte på dagen, men då många även har disco på dagen så ska du tänka på att använda dimmers för att göra belysningen mysigare. Sist men inte minst ska du försöka välja modeller som är sammankopplade med en app – på så vis kan du kontrollera discoljuset på smidigast sätt.

Om skribenten

Anders Lindbladh
Jag heter Anders och har mångårig erfarenhet av inredning med specialisering på belysning. Jag älskar att dela med mig av mina erfarenheter så du också kan skapa mysbelysning hemma!
Läs mer från Anders Lindbladh