Lampett Pendel

Lampett
 • Ljuvlig design
 • Levereras i fin presentförpackning
 • Originalversionen från 1955-1986
 • Till denna lampett används Andaktsljus 13 mm i diameter av god kvalitet som inte droppar
 • Material: Blankpolerad mässing
 • Höjd: 50 cm
Köp nu

Wallflower Lampett

Wallflower
 • Lampetten kan även användas som vas och ger en fin effekt då blomman reflekteras i den högblanka ytan
 • Formgavs 2022 av designduon Bernadotte & Kylberg
 • Material: solid polerad mässing
 • Höjd: 35 cm
 • Bredd: 18 cm
 • Kostar över 2000 kr
Köp nu

Lampett Reflex Skultuna

Lampett
 • Ger en vacker och varm reflektion när lågans ljus möter den blankpolerade mässingen
 • Formgiven för att ge maximal ljusreflektion och resultatet är enastående
 • Formgiven av Pierre Forssell för Skultuna Messingsbruk
 • Höjd: 38 cm
 • Material: solid polerad mässing
Köp nu
Innehåll [ visa ]

En lampett är per definition en liten lampa eller ljushållare som vanligtvis fästs i väggen. Orsaken till dess ursprung är att man tidigare behövde ett smidigt sätt att lysa upp hallar utan tak- eller bordslampa. Därför valde man att utplacera många lampetter på väggen med jämna mellanrum för att på så vis lysa upp en större yta. Inledningsvis användes de med stearinljus, men när den elektriska belysning gjorde sitt intåg blev elektriska lampetter alltmer populärt.

Vidare var det inte ovanligt att det fanns en spegel bakom ljuset, och dessa modellerna kallas för spegellampett och används ofta i badrum av äldre slag. Men de mest populära varianterna är lampetter i mässing eller kristall. På grund av att utbudet är brett så blir valet knepigt för många, varför vi har skrivit en komplett köpguide för att guida dig till rätt val. Börja således med att läsa på för att sedan välja en av de rekommenderade modellerna högst upp på sidan.

Så väljer du lampett

Innan du köper en lampett finns det några saker du ska veta om. För det första finns det modeller med både elektrisk belysning och med levande stearinljus, så du måste veta vilken av dessa du föredrar. För det andra så kan du välja en så kallad spegellampett med inbyggd spegel. För det tredje ska du fundera över vilket materiale mellan mässing och kristall du är ute efter. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du måste tänka på för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

Mässing

I ditt val av lampett kommer du märka att det huvudsakligen finns två val av material: mässing eller kristall. Kort sagt är mässing en kopparlegering med zink och är därför billigare än guld. De används ofta som prydnadsföremål och även för olika lampor som t.ex. tavelbelysning. Men den primära orsaken till varför lampetter i mässing är så populärt är på grund av att mässingen återkastar skenet från ljuslågan. Därmed får du en bättre ljusspridning. Därmed är det inte bara estetiskt tilltalande utan även ett praktiskt material att välja. Dock är det ganska kostsamt, men inte lika dyrt som modellerna i kristall, som vi kommer gå igenom härnäst.

lampetter mässing
Exempel på en snygg lampett av mässing

Kristall

Alternativet till mässing som material i en lampett är kristall. På samma sätt som att mässing hjälper att återkasta ljusskenet, gör kristaller samma sak men på ett annat sätt. Väljer du en vägglampa i kristall så kommer du få en drömlik väggbelysning som få andra lamptyper kan komma i närheten av, kanske bara en kristallkrona. Emellertid ska du vara vaksam när du väljer för många modeller är billiga och såldes tillverkade i undermålig kvalitet. Därför ska du aldrig köpa en lampett i kristall som kostar mindre än 500 kronor, för då kommer du inte få en kvalitativ modell.

Utomhus

Trots att lampetter vanligtvis används inomhus finns det även modeller avsedda för utomhusbruk. Dessa är tillverkade med väderbeständiga material som kan motstå väder och vind. Följaktligen har de en lampskärm – inte sällan tillverkad av mässing – för att skydda lampan mot regn och snö. Genom att använda en lampett utomhus kan du lysa upp trädgården på ett väldigt mysigt sätt, antingen längsmed husväggen eller runtom altanen. Många använder även dem för att lysa upp husnumret man bor på. Vill du köpa en utomhusmodell så ska du sålunda tänka på dels materialet, dels hur många modeller du behöver för att belysa önskat område.

Stearinljus

När du väljer en lampett så varierar som sagt ljuskällan. Det finns de med elektriska ljus och de med stearinljus. Genom att använda levande ljus får du en fantastiskt gemytlig belysning, nästintill en väggljusstake. Dock ska du vara medveten om att brinntiden endast är några timmar för varje stearinljus. Dessutom måste du fästa en sådan lampett med långt avstånd till eventuella intilliggande brännbara föremål. Annars är säkerhetsrisken hög. Därför ska du endast välja en sån här modell om du inte tycker det är jobbigt att byta ljus stup i kvarten eller är orolig för säkerhetsaspekten. Å andra sidan är är detta förmodligen en av de mysigaste typerna av väggbelysning du kan få, så det kanske är värt riskerna, inte sant? 🙂

lampetter stearinljus
Exempel på en lampett med stearinljus.

Så placerar du en lampett på rätt sätt

När du använder väggbelysning måste du tänka på avståndet mellan lampetterna, storleken på rummen samt hur stark belysningen är. Därför har vi nedan listat rekommendationer över hur du på bästa sätt placerar väggbelysning.

I trappor

Ska du hänga upp en eller flera lampetter i en trappa så ska du först mäta takhöjden. Därefter ska du placera lamporna lite över mitten i relation från trappsteget till taket. Därmed hamnar varje lampa lite högre än den föregående vilket är så det ska vara i en trappa.

I Badrummet

Lampetter är vanligt förekommande i badrum av olika slag. Trots att en spegellampett hade passat bra in i ett badrum så ska dessa endast användas som kompletterande spegel till badrumsspegeln. Dock används de för att lysa upp spegeln på ett bra sätt. Därför rekommenderar vi att du köper tre lampetter: en till vänster, en till höger och en ovanför spegeln. På så vis får du en bra ljusspridning och eliminerar alla skuggor.

I hallen

Fastän många använder denna lamptyp i trappor och badrum som vi pratar om ovan, är det vanligaste användningsområdet hallen. På vilken höjd du ska placera din lampett bestäms av takhöjden, d.v.s. ju högre i tak du har desto högre ska lampan placeras. Annars kommer inte ljuset spridas på det optimalaste sättet. Vidare är avståndet mellan lamporna viktigt. Sammanfattat ska du göra följande för bästa resultat:

 • Placera lampetterna lite högre än hälften av takhöjden.
 • Avståndet mellan varje lampett ska vara mellan 80-100 cm.
 • Har du en smal hall så ska inte armaturen – förutsatt att den har en sådan – inte sticka ut för långt.

Slutsats

Avslutningsvis vill vi bara nämna att om du är osäker hur belysning ska installeras så ska du alltid rådgöra med en elektriker. På så sätt garanterar du att allting sköts på rätt sätt. Vidare rekommenderar vi att du väljer LED-lampor eftersom dessa är energieffektiva och inte behövs bytas ut lika ofta som andra. Slutligen får du inte glömma att en utomhusmodell måste vara väderbeständig och ha rätt klassifikation, så kontrollera detta innan du genomför ditt köp.

Har du frågor eller funderingar om lampetter i allmänhet, eller belysning i synnerhet, får du gärna kontakta oss här.

lampetter kristall

Om skribenten

Anders Lindbladh
Jag heter Anders och har mångårig erfarenhet av inredning med specialisering på belysning. Jag älskar att dela med mig av mina erfarenheter så du också kan skapa mysbelysning hemma!
Läs mer från Anders Lindbladh