Tavelbelysning 64cm LED

Tavelbelysning
 • Vacker tavelbelysning i satinlackad metall
 • Inbyggda LED-lampor som ger ett varmvitt, lagom starkt ljus
 • Strömbrytare på lampan
 • Watt: 5W
 • Kelvin: 3000K
 • Höjd: 11 cm
 • Bredd: 64 cm
 • Längd: 64 cm
Köp nu

Miro tavelbelysning

Miro
 • Integrerad LED-belysning
 • Varmvitt ljus (3000K)
 • Tillverkad i robust metall
 • Finns i tre olika färger
 • Levereras med med strömbrytare och stickkontakt
 • Watt: 5W
 • Höjd: 18 cm
 • Bredd: 40,5 cm
 • Djup: 16 cm
 • Sladdlängd: 270 cm
 • Ej dimbar
Köp nu

Renoir

Renoir
 • Antik vacker tavelbelysning
 • Passar in i allt från pampiga salar till rustika miljöer
 • Smyckad med många klassiska detaljer
 • Lätt att ställa in skärmvinkel
 • Ljuset faller perfekt på tavlan
 • Försedd med två ljuskällor
 • Höjd: 12 cm
 • Bredd: 36 cm
 • Djup: 21 cm
 • Material: Metall
 • Ljuskällor ingår ej
Köp nu
Innehåll [ visa ]

Genom att använda tavelbelysning kan du på ett läckert sätt belysa dina upphängda tavlor. På så vis träder tavlan fram i förgrunden istället för att alltid förpassas till ett tråkigt sken i bakgrunden. De flesta låter tavlorna få ljus från en vardagsrumslampa eller en hallampa, men detta är inte tillräckligt för att få tavlan att framträda i all sin prakt, utan då behövs en dedikerad tavelbelsyning så gästerna lägger märke till väggkonsten. Däremot finns det mängder av olika typer av tavelbelysning, varför vi skrivit en köpguide som bekskriver skillnaderna, för- och nackdelarna samt vad du ska tänka på för att göra ett bra val. Dessutom beskriver vi hur du på bästa sätt placerar belysningen i förhållande till tavlan för att uppnå optimalt resultat.

Börja således med att förkovra dig i informationen nedan för att därefter välja den belysning som passar din inredning.

Så väljer du tavelbelysning

Innan du köper tavelbelysning finns det några saker du ska veta. För det första kan du välja mellan en sladdlös batteridriven modell eller en trådbunden. För det andra är det otroligt viktigt att du väljer rätt storlek på belysningen utifrån tavlans bredd och höjd. För det tredje måste du begrunda huruvida du vill ha en dimbar modell. Därutöver finns det de varianter som fästs på väggen, taket eller kläms fast på ramen. Således finns det flera faktorer du måste ta i beaktande för att göra ett så genomtänkt val som möjligt, så läs igenom allt du behöver tänka på nedan innan du genomför din beställning.

Batteri

En av de viktigaste faktorerna när du väljer tavelbelysning är huruvida du vill ha en batteridriven eller trådbunden modell. Trots att de som drivs av batteri är mest populära ska du veta att de även kostar mer. Orsaken är att de sladdlösa varianterna ger dig en frihet att fästa belysningen exakt var du vill – utan att vara begränsad till ett eluttag. Å andra sidan är det trådbundna alternativet billigare ur hänseendet att du slipper köpa nya batterier i tid och otid.

Fördelar med batteri

 • Inte begränsad till att fästa belysningen i nära anslutning till ett eluttag
 • Slipper sladdar som stör det estetiska intrycket
 • Enkelt att flytta runt och byta position

Nackdelar med batteri

 • Kostnaden kan snabbt bli hög om du har på belysningen ofta, så glöm inte att köpa laddningsbara batterier
 • Dyrare än modellerna med sladd
tavelbelysning batteri
Tavelbelysning i mässing.

Mässing

Det finns tavelbelysning i alla tänkbara stilar. Allt ifrån metall, trä och plast. Däremot är mässing det tveklöst mest populära materialet till denna belysningstyp. Orsaken är att mässing går hand i hand med de flesta konstverk och har inte sällan ett delat färgtema. Detta innebär att belysningen smälter in i tavlan och upplevs som ett objekt. Men precis som att den batteridrivna modellen som ovan nämnt kostar mer, får du även vara beredd att betala extra för en mässinglampa då det helt enkelt kostar mer att tillverka.

LED

När du köper tavelbelysning är det starkt rekommenderat att välja en variant med LED-lampor. Orsaken är att LED inte avger UV-strålning vilket riskerar att skada konst, i synnerhet vid långvarig exponering. Dessutom är LED miljövänligt på grund av att livslängden är så pass lång att du inte behöver köpa nya lampor stup i kvarten. Således är LED det enda alternativet om du inte vill riskera att skada din konst.

Spotlight

Om du inte vill ha en klassisk skena ovanför tavlan så är spotlights ett alternativ. Många föredrar detta av dels estetiska skäl, dels hur lätt det är att vrida och vända på en spotlight för att förbättra belysningen. Emellertid måste du inte sällan ha 2-3 stycken spotlights ovanför tavlan för att illuminera hela ytan, så glöm inte att köpa några stycken istället för endast en. Vidare ska du tänka på att dess design ska harmoniera med konsten för att det ska bli så snyggt som möjligt. Dessutom får du inte glömma att välja dimbara spotlights så du kan anpassa ljusets intensitet.

tavelbelysning spotlight
Snygga spotlights ovanför tavlor.

Storlek

En av de viktigaste faktorerna när du väljer tavelbelysning är att välja rätt storlek. Detta innebär att du på förhand måste mäta tavlans bredd så att ljuset belyser hela tavlan och inte bara en liten del. Genom att följa nedanstående anvisningar säkerställer du att du inte väljer fel storlek:

 1. Mät tavlan

  Börja med att noggrant mäta bredden av konstverket. Observera att du måste mäta med ramen inkluderad, så det är lättare att mäta om du har tavlan upphängd och i en ram. Använd gärna måttband.

 2. Storlek på lampan

  Har du en större tavla som är avlång så måste du välja en tavelbelysning som täcker hela konstverket, vilket betyder att du ska läsa i produktbeskrivningen exakt hur stor belysningsytan är. Annars riskerar du som sagt att endast halva tavlan belyses.

 3. Kontrollera bredden

  Om du vill ha en optimal ljusspridning över hela tavlan så måste du välja belysning med rätt längd. Detta preciseras i produktbeskrivningen som “längd” eller “bredd” och anges i centimeter. Välj aldrig en för bred tavelbelysning då detta kommer se fult ut, det är i så fall bättre att välja en kortare variant.

Trots att ovanstående instruktioner kan appliceras på de flesta situationer så är det ingen lösning som fungerar för alla. Somliga har lutande väggar vilket gör att vinkeln måste anpassas. Vidare har olika tavlor skiftande ramtjocklek vilket leder till att du måste ha en större storlek. Med det sagt är det likväl en bra utgångspunkt, men vi tycker du ska experimentera så mycket du kan tills du hittar ett resultat som du är nöjd med.

Pris

Kostnaden för tavelbelysning är mellan 200 – 5000 kronor. Priset baseras på kvalitet, material, dimmer, storlek, design och huruvida den är batteridriven eller inte. Till exempel kostar det mer med en modell av mässing än i metall. På grund av att priset är förhållandevis högt är det även viktigt att du dubbelkollar att det ingår en garanti i köpet. Annars kommer du inte få pengarna tillbaka om något skulle gå sönder.

tavelbelysning
Exempel på snygg tavelbelysning i metall.

Klämlampa

Tro det eller ej, men det finns faktiskt tavelbelysning i form av en klämlampa. Detta är ett billigt alternativ för dig som inte vill ha fastskruvad belysning i väggen eller taket. Allt du behöver göra är att klämma fast lampan i ramen. Dock ska du vara medveten om att detta inte är att föredra om du har en ömtålig ram i ett delikat träslag då lampan kan förstöra ramen. Så välj endast detta alternativet om du inte är orolig över att ta sönder ramen.

Dimbar

Vill du kunna kontrollera tavelbelysningens ljusstyrka så ska du välja en dimbar modell. På så vis kan du själv ställa in hur starkt ljuset ska vara beroende på vilken tidpunkt på dagen det är. Till exempel kan du skruva ner lampans intensitet framåt kvällen, och minska det på morgonen när dagsljus sipprar in i bostaden. Dock kostar dessa modeller lite extra men det är definitivt värt det om du vill kunna kontrollera ljusstyrkan.

Positionera tavelbelysning

Efter du har köpt din tavelbelysning gäller det att positionera den på rätt sätt för att uppnå bäst resultat. Annars kommer belysningen inte vara lika stark över hela tavlan, samt att skuggor kan kastas över vissa områden. Därför ska du följa nedanstående guide för att positionera belysningen på korrekt sätt.

 1. Ljuset ska ställas in på mitten av tavlan för att få en så jämn ljusspridning som möjligt.
 2. Säkerställ att det kastas en jämn belysning över både toppen och botten av tavlan.
 3. Vinkeln är även otroligt viktig, så se till att ljuset är rakt annars kommer det kastas skuggor över tavlan vilket inte är snyggt. Den rekommenderade vinkeln är 30 grader.

Fördelar med tavelbelysning

 • Gör att konsten framträder i all sin prakt istället för att hamna i bakgrunden
 • Estetiskt tilltalande i sig
 • Får dina gäster att fokusera på väggkonsten

Slutsats

Förutom att du måste positionera belysningen på rätt så ska du begränsa tiden som ljuset kastas på tavlan, detta för att undvika skador på tavlan. Vidare ska du veta att du inte ska använda tavelbelysning i badrummet då fuktnivån är alldeles för hög och kan således skada både tavlan och lampan. Ytterligare ett tips innan vi avslutar guiden är att undvika att placera tavlor i direkt solljus.

Vi hoppas nu att du lärt dig mer om denna typ av belysning än vad du visste innan. Har du några frågor eller funderingar får du gärna skicka oss ett mail så ska vi försöka hjälpa dig så gott vi kan.

Om skribenten

Anders Lindbladh
Jag heter Anders och har mångårig erfarenhet av inredning med specialisering på belysning. Jag älskar att dela med mig av mina erfarenheter så du också kan skapa mysbelysning hemma!
Läs mer från Anders Lindbladh