Discolampa med fjärrkontroll

Discolampa
 • Tveklöst den bästa discolampan 2024
 • Reagerar på musik
 • Roterar och blinkar i olika färger
 • Flera ljuslägen för rätt stämning
 • Drivs via eluttaget
 • Fantastiska omdömen
 • Batteri till fjärrkontroll medföljer
 • Kräver specialbatteri (som dock ingår) som kostar ca 100 kr
Köp nu

Ledsavers Discolampa 230 V

Ledsavers
 • Roterar och blinkar
 • Integrerad strömbrytare
 • Livslängd: upp till 25000 h
 • Drivs direkt från vägguttaget och drar endast 3 W
 • Strömbrytare på kabeln
 • Kabellängd på 2 meter
 • Ej dimbar
Köp nu

Discolampa med högtalare

Discolampa
 • RGB LED-belysning
 • 50W portabel högtalare
 • Bluetooth
 • AUX-ingång2 st mikrofoningångar
 • 1 gitarringång
 • För sång eller karaoke
 • Väger ett halvt kilo
Köp nu
Innehåll [ visa ]

En discolampa är en typ av discoljus som består av en roterande lampa som blinkar i skiftande färger. Inte sällan matchar ljuseffekterna med takten i musiken som spelas, vilket gör den till en perfekt lampa för festliga tillfällen. Trots att de vanligtvis används av tonåringar och unga vuxna, är det många barn som använder discolampor för kalas och andra tillställningar.

Antingen ställer du lampan på golvet, byrån eller så hänger du den i taket. Det beror helt enkelt på hur du vill att ljuset ska spridas. Vidare ska du vara medveten om att den antingen drivs via batteri, USB eller via vägguttaget. Eftersom det finns en hel del att tänka på har vi skrivit en köpguide med tips och råd, för- och nackdelar samt annan matnyttig information du behöver veta innan du köper en discolampa. Därjämte har vi samlat ihop en bäst-i-test lista så ditt val blir enklare.

Börja således med att läsa på nedan för att därefter välja den modell som passar dina syften bäst.

OBS: En discolampa ska inte förväxlas med en galaxylampa som projicerar en natthimmel, däremot går det utmärkt att komplettera dem båda.

discolampa

Att veta om discolampor innan ditt köp

Innan du köper en discolampa finns det några faktorer du ska lägga extra stor vikt vid. Först och främst ska den vara roterande så ljuset kastas runt i olika mönster och skapar den där särskilda festliga effekten. Därtill är det inte fel om det finns en inbyggd högtalare. Men du ska även veta att det finns modeller avsedda för badkar. Därför har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på innan ditt köp.

Roterande ljusstrålar

Det som utmärker en discolampa är att den har roterande ljusstrålar. Detta sker genom att underdelen av lampan (i de flesta fall) roterar runt sin egen axel. Och eftersom varje lysdiod har olika färger genererar det en roterande effekt som bidrar till en härlig festkänsla.

Dock ska du vara medveten om att långt ifrån alla discolampor roterar. Till exempel finns det billiga modeller som endast blinkar med skiftande färger vilket skapar en illusion av rotation. Men detta är alltså inte per definition en roterande discolampa.

Vidare är det somliga modeller som inte fungerar som vi beskriver ovan, utan många varianter är utrustade med RGB-lysdioder som i sig själva byter färg. Detta skapar också en känsla av rotation men är alltså inte det i ordets rätta bemärkelse.

Vad som är bäst av ovan nämnda varianter är i hög grad en smaksak, därför kommer inte vi ge någon generell rekommendation för det beror verkligen på vilka behov du har. Men i korthet så tenderar barn att älska roterande lampor, och vuxna föredrar blinkande lampor, men återigen så är smaken som baken.

Discolampa med högtalare

Antingen köper du en discolampa med högtalare eller utan. Väljer du det förra alternativet slipper du köpa en kompletterande högtalare vid sidan av. Men å andra sidan blir det billigare om du köper en utan högtalare.

Vidare finns det varianter med en eller två inbyggda högtalare. Givetvis blir ljudet mer kraftfullt om det finns dubbelt så många högtalare inuti lampan, men det behövs endast för större fester och inte mindre kalas för barn. Således skiftar behoven beroende på hur du tänker använda lampan.

Ytterligare en sak du ska veta om du skippar högtalarna, och det är att ljuset i discolampan inte kommer anpassa sig efter takten på musiken. För det funkar enbart om du väljer en modell med inbyggd högtalare så det finns en symbios mellan ljud och musik.

Fördelar:

 • Ljud och musik jobbar i symbios så ljuset roterar och blinkar i takt med musiken.
 • Du slipper ta med dig externa högtalare.
 • Somliga modeller har hela två inbyggda stereohögtalare vilket skapar en ännu kraftfullare ljudbild.

Nackdelar:

 • Det kostar en hel del extra om du vill att lampan ska ha inbyggda högtalare.

Batteridriven

Nånting du måste veta när du köper en batteridriven discolampa är att välja en modell med uppladdningsbart batteri. Orsaken är att batteriet tar slut efter några användningar vilket gör att du annars måste köpa nya batterier i tid och otid. Det är både kostsamt och tidskrävande varför en modell med uppladdningsbart batteri är ett måste. Därför ska du fråga återförsäljaren för att säkerställa att modellen du vill ha är försedd med uppladdningsbart batteri.

Modeller anpassade för badkar

Vill du skapa en roligare badupplevelse för både barn och vuxna så ska du fundera över att välja en discolampa för badkar. Denna modell särskiljer sig en hel del från standardmodellerna i det att den består av en vattentät större lysdiod som flyter på vattenytan. Dessa badkarslampor har i regel 6 olika knappar där varje knapp representerar olika ljusinställningar. Dessutom finns det knappar för att aktivera blinkande färger samt roterande färger.

Glöm inte att köpa till batterier, för de ingår nästan aldrig till denna typer av badkarslampa.

discolampa barn

Ska den fästas i taket eller stå på ett bord?

Ytterligare en faktor du måste känna till innan du köper en discolampa är att de flesta modellerna går att både hänga i taket och ställa på bordet. Vi vill informera dig om detta för att vi får många frågor beträffande detta då många konsumenter av förklarliga skäl är osäkra.

Många konsumenter är av uppfattningen att antingen så går det att hänga en discolampa i taket, eller så går det inte. Men numera är de flesta modeller försedda med en hake som gör det enkelt att placera den i taket, och en platt undersida som gör den förträfflig att även ställa stabilt på ett bord.

OBS: Kontrollera i produktbeskrivningen om det står att lampan går att hängas i taket. Står det inte detta så ska du inte räkna med att det går. Är du osäker ska du kontakta återförsäljarens kundservice.

Fördelar:

 • Ljuset sprider sig över hela dansgolvet vilket gör att du inte behöver använda fler lampor samtidigt.
 • Folket på festen/kalaset tenderar att samla sig precis under lampan vilket skapar en härlig stämning.

Nackdelar:

 • Tar batteriet slut måste du ställa dig på en stol för att ta ner den – något som många uppfattar som omständigt.

Rummets storlek

Sist men inte minst ska du veta att en discolampa endast lyser upp en viss del av rummet. Har du för avsikt att placera den i taket i ett väldigt stort rum ska du räkna med att det inte räcker med endast en lampa. Istället måste du inte sällan köpa 2-3 stycken för att täcka upp ett stort golv.

Eftersom detta är svårt att veta på förhand ska du – om du är orolig för denna problematik – fråga återförsäljaren om lampans lysradie. Annars köper du på chans och tar risken att det inte blir någon fest för att lampan bara räcker till 10-20 personer. Så glöm inte fråga detta innan köpet!

discolampa bäst i test

Fördelar med discolampa

Det finns en hel del spännande fördelar med discolampor. Dels skapar det en festlig atmosfär som får de flesta på gott humör, dels förvandlar det rummet till en färgsprakande upplevelse som passar vilken fest som helst. Förutom nämnda fördelar är de också lätta att använda, smidiga att kontrollera via fjärrkontroll samt anpassar ljuset efter musiken.

Lätthanterlig

En högst påtaglig fördel med en discolampa är att de är lätta att använda. Orsaken är att de flesta är tämligen små och har få knappar. Därmed är det enkelt även för yngre barn att nyttja dem. Köper du en av de bästa modellerna medföljer det i regel en fjärrkontroll, och med denna kan du manövrera lampan på distans. Detta innebär att du inte behöver gå fram till lampan varje gång du vill ändra ljusfärg eller variera hastigheten med vilken ljusstrålarna kastas ut. Denna kontroll är också väldigt enkel att använda som även det är ett plus i kanten.

Använd med USB, vägguttag eller batteri

Ytterligare en positiv aspekt med discolampor är att det går att koppla in dem på så många sätt. Bland annat går det att koppla in den via USB i vilken dator som helst. Därtill går det att på klassiskt manér använda en sladd för att ansluta den till vägguttaget. Men vanligast är att den används med batterier för att då har du full frihet med var den ska stå och sålunda behöver du inte tänka på att ha den i nära anslutning till ett USB- eller vägguttag.

Därmed har du tre olika anslutningsalternativ som du kan använda för att strömförsörja din discolampa – något som är ytterst viktigt med framförallt lampor avsedda för festligheter. För det är inte ovanligt att festen byter rum på en handvändning och då är det ytterst smidigt att snabbt plocka med sig lampan utan att behöva tänka på sladdar.

Kontrolleras med fjärrkontroll

Ovan nämnde vi att discolampor är lättmanövrerade och att fjärrkontrollen är en del i detta. Därför tänker vi nu utveckla fjärrkontrollens positiva betydelse för denna belysningstyp. Det du ska ha kännedom om med fjärrkontrollen är att den hjälper dig ställa in ljusstyrkan och reglera ljudstyrkan. Dessutom går det att skifta mellan olika färger och även bestämma huruvida ljuset ska blinka eller rotera.

Utöver dessa kontroller på fjärrkontrollen är givetvis det bästa att du kan göra allt detta på distans. På grund av att en discolampa är försedd med Bluetooth kan du stå 15-20 meter ifrån lampan och ändå ha kontroll över den. Detta är otroligt smidigt under fester och kalas.

Ljuset anpassas efter musiken

De dyraste och mest exklusiva discolamporna har en sak gemensamt, nämligen att de reglerar ljusets färger och roterande och blinkande hastighet efter rytmen i musiken som spelas. Denna musikaliska ljusanpassning går senare att aktivera och deaktivera via fjärrkontrollen. Men det är definitivt en funktion som tar varje fest till en ny nivå. Dock är det som sagt de bästa modellerna som har denna funktion, så du ska inte räkna med att få den om du köper en budgetmodell för under tvåhundra kronor.

Bluetooth

Varför vi anser att Bluetooth är en fördel med discolampor är för att vem som helst på festen kan ansluta just sin mobiltelefon till lampan. På så vis kan andra spela upp musiken de älskar. Detta bidrar inte bara till en roligare sammanhållning men också till en mer varierande fest eftersom alla har olika musiksmak. Så känner ni att kalaset eller festen har stagnerat lite – låt någon annan koppla in sin mobil och spela upp musik från sin spellista!

Slutsats

Avslutningsvis vill vi tipsa dig om att komplettera en discolampa med en discokula och rökmaskin. Dessa två komplement skapar en fantastisk stämning på allt från vuxenfester till barnkalas. Dessutom kan du fylla ut rummet med galaxylampa, som i och för sig ger en annorlunda belysning men som är mäkta stämningsfull – speciellt tillsammans med en discolampa.

Glöm inte att läsa igenom ovanstående guide noggrant så du är införstående med allt du behöver tänka på innan köpet. Till exempel måste du veta om fördelar och nackdelarna med inbyggda högtalare samt att det finns modeller avsedda för att både hängas upp i taket samt stå på ett bord.

Har du frågor eller funderingar ska du kontakta oss så ska vi göra allt i vår makt för att svara på dina frågor.

Om skribenten

Anders Lindbladh
Jag heter Anders och har mångårig erfarenhet av inredning med specialisering på belysning. Jag älskar att dela med mig av mina erfarenheter så du också kan skapa mysbelysning hemma!
Läs mer från Anders Lindbladh