Ronneby M
- Fotogenlampa till taket
- Hängs på takkrok
- Tillverkad i solid mässing
- Både lampglas och lampskärm är munblåsta
- Lätt att fylla på fotogen i brännaren
- Höjd: 58 cm
- Höjd på kätting: 50 cm
Kungsholmen fotogenlykta
- Passar som bords- och fönsterlampa
- Vacker inredningsdetalj
- Kvalitativ fotogenlykta
- Ny modell från Karlskrona Lampfabrik
- Höjd: 38 cm
Strömshaga Nickel
- Skapar en härlig atmosfär
- Tillverkad av klarglas
- Matchande brännarrör
- Brännare i nickel
- 1 st veke ingår
- Höjd: 19 cm
- Diameter: 7 cm
- Material: Glas & Metall
- Lampolja ingår ej
En fotogenlampa är en lampa som de flesta människor använde i sitt hem tills den elektriska belysningen gjorde sitt intåg under 1900-talets början. Kort sagt drivs den av fotogen som placeras i ett oljehus. En veke är till hälften nedsänkt i oljan och suger på så vis upp fotogen till brännaren som sedan antänder vekens övre del. Ovanför veken sitter ett brännarrör som dels skyddar mot drag, dels reglerar lufttillförseln. Därefter kan man sedan via en skruv på brännaren justera ljusstyrkan genom att veken höjs eller sänks.
Det finns många olika typer av fotogenlampor, vissa hänger ner från taket medan andra är tillverkade för att användas som bordslampa eller läslampa; andra är anpassade för att användas utomhus och andra inomhus. Vidare skiljer de sig i kvalitet, stil, storlek, funktioner och brännare. Följaktligen är det inte lätt för en konsument att välja rätt. Därför har vi skapat en köpguide som beskriver allt du behöver veta innan ditt köp.
Börja därför med att läsa på nedan för att sedan välja en fotogenlampa som passar dina behov från topplistan högst upp på sidan.
Så väljer du fotogenlampa
Innan du köper en fotogenlampa finns det några saker du ska vara medveten om. För det första skiljer sig kvaliteten från modell till modell, så du ska inte köpa en billig variant då det är en högre säkerhetsrisk. För det andra måste du välja rätt typ, d.v.s. antingen en för taket, väggen eller bordet. För det tredje ska du klippa till veken med jämna mellanrum för att få en jämn och fin låga. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.
Funktioner
Fastän det inte finns så många funktioner på en fotogenlampa så är det ändå värt att nämna ett par. Först och främst ska skruven med vilken du anpassar ljusstyrkan vara stabil och räfflad. Dessvärre finns det många varianter där skruven sitter lite löst och glappar vilket är irriterande. Vidare är handtaget en viktig detalj, nämligen att det ska vara försett med omslutande trä så du inte bränner vid handen när du bär lampan.
Kvalitet
En fördel med en fotogenlampa är att de har en imponerande lång livslängd. Orsaken är att varje komponent vanligtvis är tillverkad med hög kvalitet. Allt från veken till brännaren till oljehuset är i regel robusta och slittåliga. Men vi vill höja ett varnings finger ändå, för faktum är att ju populärare denna lamptyp blivit, desto fler tillverkare har börjat erbjuda sina kunder lampor av sämre kvalitet för att pressa priserna. Följaktligen blir kvaliteten sämre, livslängden kortare, och säkerhetsrisken högre. Därför ska du alltid välja en kvalitativ modell trots att dessa är dyrare.
Storlek
En annan viktig faktor när du ska välja en fotogenlampa är storleken. Orsaken är att storleken bestämmer hur mycket olja du behöver ha i oljehuset. Dessutom säger den hur mycket lampan väger totalt samt hur ofta du behöver fylla på med olja. Mot den bakgrunden ska du fundera på hur stor lampa du vill ha, vissa vill ha flera modeller i varierade storlek, så det är ett hett tips att köpa flera olika fotogenlampor och hänga i taket, på väggen eller ställa på bordet.
Vekar
Som vi nämnde i inledningen används veken för att suga upp olja från oljehuset för att sedan förbrännas när veken går igenom brännaren. Därefter börjar veken brinna varpå olja rinner ner i ett evigt kretslopp tills fotogenet är slut och behöver fyllas på. För att välja rätt veke till din fotogenlampa ska du tänka på att välja en så lång veke som möjligt. På så vis håller den längre samtidigt som du kan få en större låga.
Förutom det så bestämmer vekens form hur lågan formas. Till exempel kan du klippa till veken så den blir rund vilket ger en ren låga i jämförelse med en platt veke som bidrar till mer rök.
Typer av fotogenlampor
Det första du ska veta om fotogenlampor är att det primärt finns tre typer avsedda för bord, tak och vägg. Oavsett vilken typ du väljer så ska du prioritera de lampor som är kvalitativa och som därmed kommer ha en längre livslängd. Skillnaderna mellan de olika typerna har vi utvecklat mer nedan.
- Bordslampa
Den tveklöst mest populära fotogenlampan är bordslampan. Denna används på vardagsrumsbord och köksbord i myriader av svenska hem. Men det är också många som använder den som skrivbordslampa. Vill du ha en bordslampa så ska du säkerställa att foten är stabil nog att inte ramla om du skulle stöta in i bordet på nåt sätt. Dessutom ska den givetvis ha en mild färgtemperatur så den inte irriterar dina ögon. - Vägglampa
Vill du hänga en fotogenlampa på väggen så finns det modeller avsedda för detta också. De liknar små lampetter och är utmärkta att använda i t.ex. en hall eller ett vardagsrum. Men de funkar också förträffligt att hänga upp på altanen för att skapa en mysig belysning utomhus. - Taklampa/Hängande lampa
En annan populär variant är fotogenlampan som hänger från taket. Trots att dessa är vackra att använda både inomhus och utomhus, utgör de tveklöst den största säkerhetsrisken. För om nånting skulle gå fel så är det en direkt livsfara. Därför är det extremt viktigt att du väljer en kvalitativ modell som du kan lite på, och inte en billig variant som är tillverkad av delar med undermålig kvalitet. Men om du ändå vill ha en taklampa i fotogenmodell så ska du välja en med lång kätting, förslagsvis över 50 cm lång. På så vis ökas avståndet mellan lampan och taket och således minskas riskerna.
Så använder du en fotogenlampa
Det är faktiskt superenkelt att använda en fotogenlampa. Allt du behöver göra är följande:
- Börja med att försiktigt avlägsna brännarröret i glas.
- Öppna oljehuset och fyll på den till hälften.
- Klipp veken i önskad form.
- Placera veken och säkerställ att den når ända ner till oljan.
- Dubbelkolla att brännaren sitter stabilt på oljehuset.
- Använd skruven och reglera vekens höjd så den sticker upp lite ovanför brännaren.
- Låt veken ligga indränkt i olja i ungefär en timme innan du tänder fotogenlampan.
- Tänd nu veken försiktigt och anpassa lågan med skruven på sidan.
- Sätt på brännarröret försiktigt.
För att släcka lågan sen så behöver du sänka lågan till miniminivå för att sedan blåsa ut resterande delen av lågan.
Vanliga frågor och svar
Nej, det är en vanlig missuppfattning att de är dåliga för hälsan. Vanligtvis bekymrar sig många om kolmonoxiden som släpps ut vid förbränning av fotogen. Men faktum är att detta är i otroligt små mängder. Dessutom skiljer sig fotogenet som används idag gentemot det som användes under 1800-talet, vilket gör att en ännu mindre mängd av kolmonoxid släpps ut. Med det sagt ska du alltid vidta säkerhetsåtgärder, varför vi rekommenderar att du använder rökdetektorer och använder lampan i ett ventilerat område.
De håller faktiskt förvånansvärt länge såtillvida du följer alla skötselråd med jämna mellanrum. Det bästa är att om en enskild del skulle gå sönder så är det lätt att laga eftersom det finns så många reservdelar att köpa på nätet. Därmed behöver du inte köpa en helt ny om den skulle gå sönder. Således bestämmer du själv hur länge lampan håller baserat på hur mycket omsorg du lägger ner på att ta hand om den.
Ja, absolut. Men som sagt ska du alltid vara noggrann och följa säkerhetsåtgärderna och inte lämna lampan oövervakad under en för lång period.
I regel är svaret ja, men eftersom det skiljer sig från modell till modell så gäller det att du kolla upp vad som gäller för just din modell. Trots att många moderna varianter fungerar med flera olika lampoljor så måste du alltid dubbelkolla detta.
Kort sagt är vekens roll att suga upp olja från tanken till brännaren. Därefter brinner veken från oljan samtidigt som det fylls på underifrån och skapar en regelbunden och fin låga.