Stallykta svart

Stallykta
  • Klassisk design
  • Använd i privata och offentliga miljöer
  • Finns i svart eller galvaniserat stål
  • Klar kupa för bra ljusspridning
  • Höjd: 26 cm
  • Diameter: 28 cm
  • Djup: 42 cm
  • Vikt: 1.5 kg
  • Utmärkt varumärke (Nordlux)
  • Ljuskälla måste köpas separat
Köp nu

Luxembourg Rörelsevakt

Luxembourg
  • Stallykta i galvaniserat stål
  • Med sensor
  • Rörelsevakt 180 grader
  • Höjd: 26 cm
  • Djup: 42 cm
  • Vikt: 1.7 kg
  • Watt: Max 60W
  • Sockel: E27
  • IP-klass: IP54
  • Ljuskälla ingår ej
Köp nu
Innehåll [ visa ]

En stallykta, även kallad stallampa, gårdslykta eller kvarnlykta, är en klassisk utomhuslampa som användes flitigt under början av 1900-talet. På den tiden var lyktan avsedd för att lysa upp båden insidan och utsidan av stallet. Men på senare år har den används som fasadbelysning för alla tänkbara syften. Eftersom en stallykta avger ett starkt ljus så är de även perfekt att använda som entrébelysning eller för att kasta ljus över en arbetsstation eller garageuppfart. Därför är det många som jämte garageuppfarten har stolplyktor på vardera sida, och en stallampa precis ovanför garageinfarten.

Tyvärr är utbudet brett vilket både är bra och dåligt; dels har du en större valmöjlighet men det innebär också att det blir svårt att välja rätt. Därför har vi skrivit en köpguide vars syfte är att hjälpa dig välja rätt stallykta utifrån dina individuella behov. Börja således med att läsa på för att sedan välja den modell som passar dig bäst.

Så väljer du stallykta

Innan du köper en stallampa finns det några saker du ska tänka på. För det första så måste du välja rätt lampskärm eftersom de skiljer sig i kvalitet. Därefter måste du dubbelkolla att modellen som fångat ditt intresse är S- och CE-godkända med korrekt skyddsklass. Vidare rekommenderar vi att välja en vars material är av högsta kvalitet så lampan håller i flera år. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så bra val som möjligt.

stallykta
Stallykta i all sin prakt

Pris

En sak som utmärker en stallykta är att de flesta faktiskt är ganska dyra, i somliga fall till och med dyrare än en handgjord tiffanylampa. Orsaken till detta är för att de inte sällan är försedda med en emaljerad plåtskärm som är tillverkad för att utstå regndroppar som slungas ned från molnen år efter år. Detta innebär ett slitage som de flesta lampor inte kan utstå, men en stallampa kan alltså det på grund av dess robusta lampskärmskonstruktion. Därtill brukar fästat vara gjort av gjutjärn och röret av järn vilket sammantaget gör att priset ökar ytterligare. Dock är priset rättfärdigat av kvaliteten eftersom den gör att livslängden blir så otroligt lång.

Lampskärmens lutning

Något som de flesta stallyktorna har gemensamt är svanhalsen, d.v.s. en lamphals som är formad efter en hals på en svan. Detta anses vara estetiskt tilltalande och vi håller verkligen med. Det finns emellertid även lamphalsar som är formade i 90 grader, d.v.s. rakt ut och rakt ned. Men det som är gemensamt dem emellan är att det väldigt sällan går att anpassa lampskärmens lutning. Därför är det extremt viktigt att du innan ditt köp kontrollerar skärmlutningen. Vanligtvis ligger den mellan 35-45 grader vilket innebär att lampan riktas diagonalt nedåt, så om du behöver en fasadbelysning vars ljuskägla kastas på ett annat sätt så måste du söka efter detta specifikt. Annars kommer det bli väldigt svårt för dig att hitta rätt, alternativt välja en modell vars skärmlutning går att anpassa – något som är mycket svårt.

stallampa
Vacker stallampa med en liten lutning

Certifiering och skyddsklass

När du väljer en stallykta så får du inte glömma att säkerställa att den är både S- och CE-godkänd. Dessutom ska den ha skyddsklassen IP55. Detta innebär att den är testat och godkänd för utomhusanvändning. Därmed finns det inga risker för kortslutning eller brand om vatten skulle sippra in i mekaniken. Trots att de flesta varianter såklart är certifierade och har rätt skyddsklass, är det likväl något vi vill poängtera då det är många som köper billiga varianter som är tillverkade med undermåliga material och alltså inte är S- och CE-godkänd. Så ha detta i beaktande innan du gör din beställning.

Storlek

Det finns en uppsjö av armaturer med skillnader i storlek, form och längd. Så om du har en hög eller låg taklinje måste du välja rätt storlek. Dessutom är det många som har ett begränsat utrymme mellan fasaden och taket, så du måste kolla de exakta måtten på stallyktan så den faktiskt får plats. Anledningen till varför vi poängterar storlekens betydelse är för att armaturens form upptar en hel del plats på grund av dess svanhalsform. Så glöm inte att mäta utrymmet på fasaden där du tänker placera gårdslyktan, för att därefter sondera utifrån måtten på lampan. På så vis blir det betydligt lättare att hitta rätt storlek istället för att mäta efter köpet.

gårdslykta
Exempel på en gårdslykta med svanhals

Om skribenten

Anders Lindbladh
Jag heter Anders och har mångårig erfarenhet av inredning med specialisering på belysning. Jag älskar att dela med mig av mina erfarenheter så du också kan skapa mysbelysning hemma!
Läs mer från Anders Lindbladh