Flexibel LED-list

Flexibel
 • Dimbart vitt ljus
 • Utrustad med 1330 lysdioder
 • Perfekt för utsprång, möbler och trappor
 • Utmärkt färgåtergivning
 • Längd: 500 cm
 • Bredd: 0,4 cm
 • Höjd: 0,2 cm
 • Kräver tyvärr extern transformator
Köp nu
Innehåll [ visa ]

RGB Led Strip är en remsa på vilket det sitter flera LED-dioder med jämna mellanrum. Denna typ av belysning har på senare år blivit väldigt populär i kök, badrum, sovrum och vardagsrum. Orsaken är att de avger en mild accentbelysning som passar perfekt under bänkar eller skåp. Det bästa med denna typ av belysning är att de använder extremt lite elektricitet, har en lång livslängd samt att de inte producerar någon värme. Således är de både billiga och miljövänliga. Vidare går det att kontrollera och programmera lysdioderna så de kan skifta färg. Därmed får du genom en RGB Led Strip en effektiv, stämningsfull och billig belysning.

Emellertid är utbudet brett vilket försvårar valet för många konsumenter. Dessutom finns det en hel del att tänka på innan du gör ditt val. Därför har vi komponerat en köpguide vars syfte är att lära dig allt du behöver veta innan ditt köp. Börja sålunda med att läsa på nedan för att därefter välja den modell som passar dig bäst.

Visste du att: det heter RGB för att de använder röda, blåa och gröna dioder så de kan blandas för att skapa mängder av färger.

Så väljer du RGB Led Strip

Innan du köper en RGB Led Strip finns det som sagt några faktorer du ska ha i beaktande. För det första är avståndet mellan lysdioderna, även kallat densitet, olika mellan olika modeller. För det andra måste du välja en modell med rätt lumen utifrån om du tänker använda remsan i köket, badrummet eller vardagsrummet. För det tredje ska du välja en vattentät modell om du ämnar använda de utomhus. Därutöver har vi nedan listat det viktigaste du ska ha i åtanke för att göra ett så välinformerat beslut som möjligt.

1. Densitet

När du ska välja RGB Led Strip är det otroligt viktigt att du vet vad densitet betyder i sammanhanget, nämligen avståndet mellan lysdioderna. Ju mindre avståndet är desto starkare blir ljuset. Till exempel finns det långa remsor där det finns 60 lysdioder per meter, medan andra varianter endast har 30 dioder per meter. Detta innebär att du måste begrunda hur pass stark belysning du vill ha. Därför har vi i en tabell nedan uppställt skillnaderna i densitet så du får en bättre överblick över vilken som passar bäst för dig.

DensitetLED/meterLumenWatt/remsaKlippbar
Standard30/meter520/meter25 WattEfter 10 cm
Hög60/meter1070/meter37 WattEfter 16 cm

2. Lumen

I tabellen ovan kan du se en kolumn där Lumen nämns. Lumen är det mått som indikerar ljusstyrkan. Ju högre lumen desto starkare ljus kommer det vara. Orsaken till varför vi poängterar detta är för att en RGB Led Strip i badrummet ska ha en annan Lumen än bänkbelysning. Därför är det väldigt angeläget att du väljer rätt så du får den typ av belysning som du vill ha.

Exempel på hur mycket Lumen du ska välja utifrån var belysningen ska vara:

Typ av belysningLumen per 30 cm
Accentbelysning100-300 Lumen
Bänkbelysning175-460 Lumen
Takbelysning300-450 Lumen
Badrumsbelysning180-500 Lumen

Således ska du välja en RGB Led Strip med rätt antal lumen beroende på hur du vill använda remsan. Annars kommer du inte få den mysiga belysningen som så många uppnår med denna modell.

köpguide rgb led strip
Exempel på RGB Led Strip i köket

3. Vattentäta

Alla LED-remsor är inte avsedda för inomhusbruk utan det finns faktiskt många situationer där den lämpar sig perfekt för utomhusbelysning. Antingen som ett komplement till en ljusslinga, ljusslang eller ljusnät; eller för sig själv runt altanens tak eller på olika ställen i trädgården. Oavsett hur du tänker använda dem är det viktigt att du vet att alla modeller är långt ifrån vattentäta. Därför ska du säkerställa att modellen du är intresserad av är klassificerad som IP68. Detta innebär att RGB Led Strip är försedd med silikonöverdrag som skyddar remsans tekniska komponenter från både damm och fukt. Dock ska du även vara på det klara med att vattentäta LED-remsor är dyrare än inomhusmodellerna. Men det är helt klart värt det om du vill skapa lite mer atmosfärisk utebelysning eller fasadbelysning.

 • IP20 = Oskyddad remsa och ska endast användas inomhus.
 • IP65 = Remsan är försedd med stänkskydd men ska ändå enkom användas inomhus.
 • IP68 = Omsluten av silikon vilket gör att de lämpar sig förträfflig för utebelysning.

4. Klippbar

En viktig faktor som få känner till med RGB Led Strip är att de har specifika ytor med jämna mellanrum där du kan klippa remsan. På så vis kan du anpassa längden utifrån dina behov. Så om du t.ex. har en köksbänk som är 2 meter bred, och en LED-remsa som är 3 meter bred, kan du helt enkelt klippa ner remsan. Var försiktig så du inte råkar klippa på fel ställa. Ett tips för att undvika detta är att leta efter den svartstreckade linjen som indikerar var du säkert kan klippa. Nu kanske du förstår varför vi tidigare gick igenom densiteten, d.v.s. avståndet mellan lamporna, eftersom detta påverkar ljusstyrkan.

5. Färgtemperatur

Färgtemperaturen skiljer sig från färgen på LED-dioden eftersom temperaturen indikerar hur varmt eller kallt ljuset uppfattas. Som du förmodligen vet från våra tidigare artiklar så finns det varmvitt, universellt vitt och dagsljus som alla är olika temperaturer och som ger olika stämningar. Till exempel vill du ju inte ha en stark badrumsbelysning i köket. Därför måste du välja rätt färgtemperatur på din RGB Led Strip beroende på i vilket rum du ämna använda remsan. För att göra det lättare för dig har vi även här uppställt tabulär data som påvisar skillnaderna mellan olika temperaturer och i vilka rum de används i.

Färgtemperatur (Kelvin)BelysningAnvändningsområde
5000-6000KDagsljusUtomhusbelysning, badrum eller som läslampa
3500-4100KUniversellt vittKök och hall
2700-3000KVarmvittVardagsrum och sovrum

Observera att ovanstående tabell endast är rekommendationer. Givetvis kan du använda varmvitt ljus till badrummet också, men då kommer du till exempel inte se lika många detaljer i ditt ansikte när du ser dig själv i spegeln.

rgb led strip installation

Installation av RGB Led Strip

Du ska aldrig – under några som helst omständigheter – köpa en RGB Led Strip om du på förhand inte vet hur de installeras. Eftersom de installeras olika beroende på vilken modell du väljer så är detta extra viktigt. Till exempel finns det modeller so måste programmeras vilket kan vara komplicerat för många. Därför ska du tänka på nedanstående faktorer när det kommer till installationen:

 • Längden på remsan du behöver
 • Hur många watt
 • Remsans riktning
 • Flexibiliteten av remsan
 • Huruvida den behöver programmeras eller ej

Om skribenten

Anders Lindbladh
Jag heter Anders och har mångårig erfarenhet av inredning med specialisering på belysning. Jag älskar att dela med mig av mina erfarenheter så du också kan skapa mysbelysning hemma!
Läs mer från Anders Lindbladh