Rubicson Lavalampa

Rubicson
 • Stilren design
 • Finns i 3 olika färger
 • Effektfullt ljus
 • Lugna och avslappnande former
 • Drivs med medföljande nätadapter
 • Inkluderar 1x GY6,35 lampa (35 W)
 • Utmärkta recensioner
 • Somliga vittnar om att ljuset är för starkt för att användas som nattlampa
Köp nu

Grön lavalampa

Grön
 • Inklusive ljuskälla: Ja
 • Ljuskälla: 1 x 35 W
 • Höjd (i cm): 40
 • Diameter (i cm): 10,5
 • Driftspänning: 12
 • Anslutningsspänning (i Volt): 230
 • Kapslingsklass: IP20
 • Skyddsklass: III
Köp nu

Lavalampa med glitter

Lavalampa
 • Finns i flera olika färger
 • Inklusive ljuskälla: Ja
 • Ljuskälla: LED
 • Höjd (i cm): 36
 • Diameter (i cm): 10
 • Leveransomfång inklusive 3 x AA-batterier
 • Batteridriven: Ja
 • Energiklass: A+
Köp nu
Innehåll [ visa ]

En lavalampa är en riktig klassiker. Den består av vaxklumpar som rör sig upp och ner i en trögflytande vätska, och skapar på så vis en mysig känsla i vilket rum som helst. Det finns stora och små modeller beroende på var du vill placera den; den finns i mängder av färger som t.ex. rosa, blå, grön, svart, orange, guld och röd. Syftet med lampan är att den har en lugnande och stressreducerande effekt – två saker som de flesta människor behöver mer av i dagens stressfulla samhälle.

Vidare finns även en modern variant med glitter istället för vax. Denna är populär bland barnen men inte lika populär bland vuxna. Antingen placerar du lavalampan på golvet, skrivbordet eller på en byrålåda – för den ser lika snygg ut oavsett var den står.

Däremot är utbudet brett och det är följaktligen svårt för många konsumenter att välja rätt. Därför har vi skrivit en köpguide vars syfte är att informera dig om allt du behöver veta. Många undrar t.ex. om det är farligt att använda en lavalampa, och detta kommer vi bland annat gå igenom i nedanstående guide.

lavalampa

Så fungerar en lavalampa

Kort sagt består en lavalampa av klumpar av vax som antar olika former. De flyter runt i behållaren och ändrar form på grund av en glödlampa som sitter i basen. Ju högre vaxklumparna stiger desto kallare blir vaxet varpå det sakteliga sjunker ner för att åter värmas upp. Orsaken till varför vaxet tar olika former är för att det krockar på vägen ner med andra vaxklumpar som sönderdelas och ser således annorlunda ut på vägen upp och på vägen ner. Detta upprepar sig tills du stänger av lampan.

Eftersom lampan hela tiden är i rörelse och aldrig någonsin blir statisk, inger det en känsla av lugn och stressreduktion.

Lampan är inte, som många tror, farlig per definition. Med det sagt ska du ändå vara försiktig – något vi skriver mer om längre ner i denna artikel.

Typer av lavalampor

Det första du måste veta om lavalampor är att det finns två typer att välja mellan. Den enda är fylld med glitter som rör sig och den andra är fylld med klumpar av lava (vax). Nedan har vi förklarat skillnaderna mellan dessa.

Lavalampa med glitter

En lavalampa med glitter är den moderna versionen och består även den av en tjockare vätska. Men istället för att vara fylld med vaxklumpar så finns det massor av glitter inuti. Detta glitter speglas sedan mot olika ljuskällor i rummet vilket skapar en otroligt vacker och suggestiv effekt. Fördelarna är att denna typ är avsevärt billigare, samt att den värms upp fortare. Nackdelen är att det i regel endast är barn som gillar den; vuxna tenderar att köpa den klassiska lavalampan utan glitter.

Fördelar:

 • Billigare än vaxmodellen
 • Värms upp fortare så du slipper vänta

Nackdelar:

 • Vanligtvis endast barn som tycker om denna typen
lavalampa glitter

Lavalampa med vax

Detta är den klassiska standardmodellen som de flesta får upp i huvudet när de tänker på lavalampa. Den består av en tjock vätska där olika stora vaxklumpar flyter omkring. Nackdelen med dessa är att de tar ett tag att starta igång för glödlampan längst ner i lampbasen måste värmas upp ordentligt för att den ska fungera. Dessutom är de betydligt dyrare än glitterlamporna. Så om du har en begränsad budget är glitter-modellen vår starka rekommendation. Fördelen är att de är otroligt lugnande, stressreducerande och vackra att titta på.

Fördelar:

 • Stressreducerande och lugnande effekt
 • Väldigt vacker att vila ögonen på

Nackdelar:

 • Tar ganska lång tid att starta igång
 • Basen tenderar att bli varm efter några timmar

Så väljer du en lavalampa

Innan du köper en lavalampa så finns det några saker du ska veta om. För det första finns det både stora och små modeller att välja mellan. För det andra skiljer formerna sig åt – numera finns det inte bara raketmodeller, exempelvis. För det tredje så måste du välja rätt färg baserat på vilket rum du ska placera lampan i. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna för att göra ett så informerat val som möjligt.

Harmoniera med inredningen

När du ska köpa en lavalampa är det viktigt – som med all typ av belysning – att välja en modell som passar in med din inredning. Vissa lavalampor består av en metallisk tub som ser industriell ut i sin design, medan andra har ett mer färgsprakande yttre. Den senare typen kontrasterar snyggt mot ett stelt kontor, medan den förstnämnda är utomordentligt passande i en butik eller i ett vardagsrum.

Det viktigaste är att du på förhand tänker ut vad du vill ha för typ av lavalampa så den i slutändan harmonierar med din övriga inredning.

Storlek

En stor lavalampa är det mest populära valet idag. Det finns givetvis små och medelstora modeller också, men en stor modell är vanligast förekommande. Orsaken är att en stor lavalampa ger mer belysning, men den primära anledningen är för att vaxklumparna blir större och således blir skådespelet inuti lampan än vackrare att titta på. Dock får du inte glömma att välja storlek utifrån utrymme, så om du har för avsikt att placera lampan under en hylla så måste du veta höjden mellan bordet och hyllan. Annars kommer den inte få plats.

stor lavalampa

Form

Utöver storleken så är formen viktig. Tidigare, under 1960-talet när de lanserades, fanns endast den raketformade lampan som följaktligen såg ut som en raket. Men under åren som förflutit har alltfler olika former dykt upp på marknaden. Det finns numera rektangulära och i vissa undantagsfall kvadratiska lavalampor också. Därmed är utbudet avsevärt bredare nu än för 70 år sedan – något som är väldigt bra för alla konsumenter.

Material

Vilket material lavalampan har är långt ifrån den viktigaste faktorn i ditt val. Men vi vill ändock informera dig om detta då det idag säljs flera kopior i plast istället för glas. För det är viktigt att komma ihåg att en negativ konsekvens av lavalampans popularitet är att många tillverkare börjat producera billiga plastkopior. Därför måste du som konsument vara välinformerad så du kan undvika dessa gropar.

Det du ska göra är att läsa produktbeskrivningen noggrant för att säkerställa att glaset de facto är glas, och inte plast. Framgår inte detta måste du kontakta återförsäljaren för att försäkra dig om detta.

Färger

En sak du måste bestämma dig för innan du köper en lavalampa är vilken färg den ska ha. Och då menar vi inte enbart färgen på basen och toppen av lampan, utan av vätskan och vaxet inuti. Tidigare var rosa, blå och grön de mest populära färgerna. Men på senare år så har svart, orange, guld och röd blivit fyra ytterst populära val.

Observera att de flesta konsumenter tenderar att välja enfärgade lavalampor så det inte blir för mycket att tänka på. Många känner nämligen att det blir stressfullt när flera olika färger skiftar i nyans inuti lampan. Däremot är detta givetvis en högst subjektiv punkt och därför ska du välja färg utifrån dina egna personliga preferenser.

Av ovanstående anledningar rekommenderar vi dig att välja färg utifrån färgtemat på rummet där du avser placera lavalampan. Har du exempelvis ett väldigt mörkt kontor med mörka nyanser är det smart att komplettera med en lampa i kontrasterande färg – i detta fallet en ljus färg som t.ex. rosa eller grön. Men har du å andra sidan ett rum som sprudlar av olika färger så ska du istället välja en mörkare lavalampa i förslagsvis svart färg.

 • Rosa
 • Blå
 • Grön
 • Svart
 • Orange
 • Guld
 • Röd

Lampa till lavalampa

En lampa till lavalampa avser den glödlampa som sitter längst ner i basen. Det är denna lampa vars färg strålar upp i vätskan och färglägger vätskan. Därför är det denna lampa som ska bytas ut om du vill ändra på vätskans färg.

Dessa lampor går att köpa i allestädes butiker som säljer belysning av olika slag. Därtill brukar dessa lampor vara väldigt billiga.

Orsaken till varför vi vill poängtera detta är för att många konsumenter är av uppfattningen att de behöver köpa en ny lampa när de tröttnat på färgen. Men istället går det faktiskt lika bra att köpa en ny lampa till lavalampan. På så vis sparar du pengar också då du slipper köpa en ny.

Fördelar med lavalampa

Det finns primärt två fördelar med lavalampor. Först och främst har de en lugnande effekt. Därjämte ökar de enligt många kreativiteten. Sist men inte minst finns det många användningsområden för denna lamptyp och kan sålunda användas i allt från sovrummet till vardagsrummet.

Lugnande effekt

Den mest påtagliga fördelen med lavalampor är att de har en lugnande effekt. I dagens stressade samhälle är det guld värt att ha en frizon hemma där man kan koppla av, och detta hjälper verkligen lavalampan till med – oavsett om den har glitter eller vax i sig.

När barn och vuxna betraktar vaxet sakta flyta från botten till toppen och sedan ner igen, inger det ett lugn som påminner om meditationens effekter. Detta för även tankarna till saltlampans – enligt somliga – lugnande effekt.

Mot bakgrund av detta är det inte konstigt varför lavalampan är så frekvent använd i sovrummet. För det finns inget som gör det lättare att somna än att blicka in i det magiska skådespelet som försiggår inuti denna ljuvliga lampa. Det finns även flera som vittnat om att de hjälper barn med autism och ADHD – dock är detta inget vetenskapligt belagt faktum ännu.

Ökar kreativiteten

Flera experiment har gjorts med lavalampor som enligt försökspersonerna haft en ökad kreativ effekt. Förmodligen beror detta på de ovan nämnda anledningarna för den lugnande effekten, vilket i sig främjar även kreativiteten. Men eftersom detta inte är vetenskapligt belagt är det något vi nämner med en brasklapp.

Används inte enbart i sovrummet

Tidigare användes enbart lavalampor i sovrummet. Orsaken var att flera vittnat om den lugnande effekten lampan har på psyket just inför insomningsögonblicket. Men på senare tid har användningsområdet breddats, varför barnen tar med sig lampan ut till köksbordet för att ha den nära sig medan de läser läxor, exempelvis. Således har lampan numera ett brett användningsområde vilket gör att du kan använda den varsomhelst och inte enbart i sovrummet.

Vanliga frågor & svar

Vad är en lavalampa?

Kort sagt består en lavalampa av klumpar av vax som antar olika former. De flyter runt i behållaren och ändrar form på grund av en glödlampa som sitter i basen. Ju högre vaxklumparna stiger desto kallare blir vaxet varpå det sakteliga sjunker ner för att åter värmas upp. Orsaken till varför vaxet tar olika former är för att det krockar på vägen ner med andra vaxklumpar som sönderdelas och ser således annorlunda ut på vägen upp och på vägen ner. Detta upprepar sig tills du stänger av lampan.

Är lavalampor farliga?

Det är en gammal myt att lavalampor är farliga. Givetvis är innehållet varmt men om behållaren skulle gå sönder är det långt ifrån skållhett. Trots att du alltid ska vidta säkerhetsåtgärder med all form av belysning är lavalampan specifikt inget att oroa sig över. Därmed är de inte farligare än någon annan typ av lampa.

Finns det något speciellt syfte med en lavalampa?

Den huvudsakliga orsaken till varför lavalampan uppfanns år 1963, är för att grundaren hade för avsikt att skapa en mysigare belysning. Således är syftet att göra hemmet gemytligare för både barn och vuxna utan att det ska behöva kosta skjortan.

Finns det ett bäst före-datum för lavalampor?

Nej, inte per sé. Däremot kommer vätskan i lavalampan efter några års användning att förlora sin viskositet, eller tjockhet, och således få ett tråkigare utseende. Utöver det har varje äkta modell en livslängd på cirka 2000 timmar.

Är det okej att skaka på lampan utan att den går sönder?

Du ska aldrig – under några som helst omständigheter – skaka på en lavalampa. I synnerhet inte när den är inkopplad i vägguttaget. Orsaken är att vätskan trots allt är förhållandevis varm och ska inte skvätta in i någon ögon. Så var vaksam när du använder den.

Går det att ha en lavalampa på under natten?

Ja, absolut. Dock ska du vara medveten om att du endast ska ha på lampan i 8 timmar per dag för att livslängden på lampan ska gälla. Har du den på i mer än 8 timmar per dag så får du vara förberedd på att den inte kommer hålla lika länge som utlovat. Men som svar på frågan: ja.

Slutsats

Sammanfattningsvis är en lavalampa en otroligt vacker lampa som finns i två typer: med glitter eller med vaxklumpar. Modellen med glitter brukar vara mer populär bland barn, medan den med vaxklumpar är vanligare hos vuxna. Det finns både stora och små lavalampor och storleken bör du välja utifrån var du ämnar placera den.

Innan du köper en lavalampa ska du tänka på färgen, materialet, formen, storleken och att harmoniera lampan med din övriga inredningsstil. Fördelarna är att den har en lugnande effekt samtidigt som den främjar kreativiteten.

Har du frågor får du mer än gärna kontakta oss så ska vi göra allt för att guida dig rätt.

Om skribenten

Anders Lindbladh
Jag heter Anders och har mångårig erfarenhet av inredning med specialisering på belysning. Jag älskar att dela med mig av mina erfarenheter så du också kan skapa mysbelysning hemma!
Läs mer från Anders Lindbladh