Saltkristallampa

Saltkristallampa
 • Sprider ett drömskt och stämningsfullt ljus
 • Kristallsalt från Punjab
 • Varje modell har en unik form och varierar således i höjd & vikt
 • Finns i flera olika storlekar
 • Prisvänlig
 • Saltlampan är utrustad med en ca 1,20 m lång kabel med en strömbrytare
Köp nu

Saltlampa med träsockel

Saltlampa
 • Imponerande saltlampa med glödande skimmer
 • Ljuskällan på insidan gör att det verkar som om lampan bokstavligen glöder
 • Kristallsaltet i ROCK-saltlampan kommer från Punjab-regionen
 • Höjd: 40 cm
 • Diameter: 17 cm
 • Kostar över 1000 kr
Köp nu

Vit saltlampa

Vit
 • Unik i form och färgnyans
 • Naturlig kristallsten
 • Utmärkt i behandlingsrum
 • Material: Saltsten, trä
 • Energiklass: E
 • Dyr
Köp nu
Innehåll [ visa ]

En saltlampa är en mycket särskild lampa som kommer från Himalaya, en bergskedja i Asien. Det som utmärker en saltlampa är att den är gjord av bärnstensfärgat bergsalt, vari du kan placera ett värmeljus som ger ett rödaktigt, rosa sken. Men det som är suggestivt med denna typ av lampa är att den sägs förbättra humöret, lindra allergier och få dig att sova bättre. Trots att många hyser tvivel kring dess effekter är det många som hävdar att de rengör partiklar i luften.

I denna artikel kommer vi gå igenom vad du ska tänka på innan ditt köp. Dessutom kommer vi lista alla de påståenden som finns om saltlampans positiva effekter, samt huruvida det finns vetenskapliga belägg för dessa. Läs därför igenom köpguiden nedan för att lära dig allt du behöver veta om denna lampa.

Så väljer du saltlampa

Innan du köper en saltlampa finns det några saker du ska känna till. För det första måste du välja ljuskälla mellan värmeljus eller glödlampa. För det andra måste du välja en som är byggd av äkta salt från Himalaya. För det tredje finns det flera olika former och storlekar att välja mellan. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så bra val som möjligt.

1. Pris

En stor fördel med saltlampor är att de är billiga. Oftast kostar de inte mer än 600 kronor. Däremot finns det kopior som kostar under hundralappen, men dessa ska du hålla dig borta ifrån då de inte är byggda med Himalaya-salt. Därtill skiljer sig priset beroende på vilken storlek du väljer samt huruvida ljuskällan är värmeljus eller glödlampa.

2. Värmeljus eller glödlampa

När du ska köpa en saltlampa kommer du märka att du primärt har två alternativ till ljuskällor: värmeljus eller glödlampa. De flesta föredrar värmeljus eftersom det ger ett mer naturligt sken. Men det finns även de som hellre vill ha en glödlampa så de slipper byta värmeljus stup i kvarten. Dessutom är värmeljus alltid behäftat med brandfara.

saltlampa

3. Himalaya

En viktig faktor när du ska köpa en saltlampa är att säkerställa att saltet verkligen kommer från Himalaya. Det är nämligen så att det finns mängder av kopior online som säljs till hutlösa priser, så för att inte luras av dessa lurendrejare ska du kontrollera att de dels avger ett svagt ljus, dels är sköra i sin konstruktion. Kopiorna använder nämligen inte salt vilket gör att de är betydligt mer robusta än de äkta modellerna, så det är ett bra tips att titta på ljuset och känna på kvaliteten innan du köper.

4. Vit saltlampa

Många är av uppfattningen att en saltlampa alltid är rödrosa i sin färg. Men faktum är att det finns flera vita saltlampor som blivit enormt populära på senare år. Så känns dig inte låst till den ursprungliga färgen, utan känn dig fri i ditt val och välj den färg som harmonierar med din övriga inredning.

saltlampa himalaya
Exempel på vit saltlampa från Himalaya

5. Form

Det finns flera saltlampor som har olika former. Somliga är kvadratiska medan andra är mer amorfa. Det finns även sfäriska former och vissa som är pyramidformade. Den klassiska modellen är något amorf och ser nästan ut som en tjock eldflamma som stelnat. Det är viktigt att veta att det finns mängder av olika former och storlekar, så nöjd dig inte med den första bästa du hittar, utan gör gärna lite efterforskningar och navigera runt på olika återförsäljares hemsidor för att hitta den optimala formen för dig.

6. De samlar damm

En negativ aspekt med saltlampor är att de samlar på sig ordentliga mängder av damm, pollen och andra smutsiga partiklar. Orsaken till detta är för att de negativa jonerna som lampan frigör fästs på partiklar vilket gör dem så pass tunga att de faller ner. Så glöm inte att ha dammvippan redo bredvid lampan.

7. Välj rätt plats

Var du placerar din saltlampa är givetvis helt upp till dig, men ett bra tips är att placera den i ett rum där du spenderar mycket tid under dagen. Till exempel i vardagsrummet, kontoret eller sovrummet. Genom att placera lampan i rätt rum så ökar du chanserna att på påverkad av de påstådda positiva effekterna.

8. Storleken

Storleken på en saltlampa är viktig. Ju mindre den är desto mindre ljus kommer den avge, och de påstådda effekterna kommer bli mindre. Men hur stor lampa du väljer ska också bero på storleken i rummet du ämnar placera den i. Planerar du t.ex. att använda den i ett stort vardagsrum så rekommenderar vi att du väljer en stor modell, medan en mindre variant lämpar sig bättre i mindre rum som t.ex. ett sovrum.

Påståenden om saltlampornas effekt

Det som många påstår om saltlampor är att de har en förmåga att dra till sig partiklar (allergener, föroreningar & toxiner) som den rengör och sedan släpper ut negativa joner. Joner är partiklar vars laddning har förändrats, t.ex. saknar en negativ jon en elektron medan en positiv har en elektron. Så vad en saltlampa påstås göra är att rengöra partiklarna i luften vilket i sin tur påverkar välbefinnandet hos dem i närheten till lampan.

saltlampa effekt

De som tror på detta anser att det finns många positiva effekter, vilka vi har listat nedan:

 • Förbättrat humör
  Flera människor har vittnat om att en saltlampa har höjt humöret. Orsaken sägs vara renandet av de positiva jonerna som vi nämnde i stycket ovan. Dessutom sägs de lindra stress och ångest.
 • Astma och allergier
  Har du astma eller är allergisk så kan en saltlampa vara lösningen för dig, påstås det. Detta beror – enligt förespråkarna – på de negativa joner som lampan hjälper att utsöndra, och som leder till att människor med kronisk astma mår bättre.
 • Rengör luften
  Ytterligare ett påstående om saltlampor är att de rengör luften från ohälsosamma partiklar. Trots att detta inte är vetenskapligt bevisat är det väldigt många som lever i övertygelsen.

Detta säger vetenskapen om saltlampor

Det finns inga vetenskapliga bevis som bekräftar alla de positiva effekter som påståtts. Däremot har det genomförts flera studier med råttor och möss, vilka har påvisat att de negativa jonerna förändrat serotoninnivån hos de små krabaterna.

I andra studier som sägs ha genomförts på människor, har det visat sig att de minskade negativa jonerna haft en lindrande effekt på depression. Men det ska sägas att inget av detta är vetenskapligt bevisat, och därför ska det tas med en nypa salt 😉

Förklaringen till varför så många hävdar alla dessa positiva effekter är förmodligen på grund av placebo-effekten.

Om skribenten

Anders Lindbladh
Jag heter Anders och har mångårig erfarenhet av inredning med specialisering på belysning. Jag älskar att dela med mig av mina erfarenheter så du också kan skapa mysbelysning hemma!
Läs mer från Anders Lindbladh