Marigold julstjärna på fot

Marigold
 • Stående stjärna i grönt
 • Lampskärm tillverkad i flera lager av papper och plast
 • Ljuvlig design
 • Metallfot i mässing
 • Material: Metall, Plast & Papper
 • Höjd: 68 cm
 • Bredd: 45 cm
 • Djup: 48 cm
 • Sladdlängd: 200 cm
 • Ljuskälla ingår inte
Köp nu

Sensy bordsstjärna

Sensy
 • Klassisk adventsstjärna på fot
 • Snyggt varierat hålmönster
 • Passar både i fönstret och bordet
 • Utmärkt varumärke (Sensy)
 • Sladd ingår
 • Lampfot i metall
 • Höjd: 78 cm
 • Bredd: 52 cm
 • Djup: 16 cm
 • Sladdlängd: 180 cm
 • Ljuskälla ingår ej
Köp nu

Embla julstjärna

Embla
 • Bordsstjärna i brun sammet
 • Tillför en underbar julkänsla
 • Snygg på både fönster, byrå och skåp
 • Behaglig ljusspridning
 • Symmetriska dekorativa hål
 • Sladd ingår
 • Höjd: 65 cm
 • Bredd: 45 cm
 • Sladdlängd: 200 cm
 • Tyvärr måste ljuskällan köpas separat
Köp nu
Innehåll [ visa ]

En julstjärna på fot är en av hörnstenarna i gemene mans julbelysning. De flesta kompletterar den klassiska julgransbelysningen med istappsslingor, hängande adventsstjärnor, ljusnät samt ljusslangar av olika slag. Men det kvarstår att en julstjärna i fönstret är något som alla har råd med och som nästan varje svenskt hem stoltserar med under december och januari. Därför har vi skrivit en komplett köpguide innehållandes allt du behöver veta för att göra ett välgrundat och genomtänkt köp. Dessutom har vi rekommenderat våra favoriter högst upp på sidan. Således ska du börja med att förkovra dig i all info nedan, för att därefter välja den modell som passar dig bäst.

Så väljer du julstjärna på fot

Innan du köper en julstjärna på fot så finns det några saker vi vill gå igenom för att du ska kunna göra ett så bra val som möjligt. För det första måste du ta hänsyn till storleken så du inte råkar köpa en som inte får plats på bordet eller i fönstret. För det andra gäller det att du väljer rätt material på både stjärnan och lampfoten. För det tredje ska du tänka över huruvida du vill ha en batteridriven eller trådbunden lampa. Utöver detta har vi nedan listat de faktorer som hjälper dig göra ett så välinformerat val som möjligt.

Storlek

En av de viktigaste faktorerna i ditt val av julstjärna på fot är storleken. Här finns det en hel del att ta in i ekvationen. Först och främst finns det olika storlekar på själva stjärnan vilka alla upptar olika mycket utrymme. Vidare skiljer sig lampfotens höjd från modell till modell. Därför ska du alltid först mäta utrymmet där du tänker placera en lampa. På så vis löper du ingen risk att köpa en för stor lampa som inte passar. Således ska du mäta både höjd och bredd innan du gör din beställning. För om du t.ex. väljer en modell vars fot är bredare än din fönsterkarm så kommer det inte se snyggt ut.

Vidare är det bra att ha kännedom att de flesta julstjärnors lampfötter antingen är hög eller låg. De med hög fot funkar faktiskt perfekt att använda som golvlampa och i vissa fall som stående läslampa, medan de mindre modellerna lämpar sig bättre som bordslampa, även kallad bordsstjärna i detta sammanhang.

OBS: Oavsett om du väljer en stor eller liten julstjärna på fot får du alltså inte glömma att mäta först!

julstjärna på fot hög
Exempel på en stjärnlampa med hög fot.

Material

Det som bestämmer en lampas kvalitet till hög grad är dess material. Och det som bestämmer priset är lampans kvalitet. Därmed är materialet som en julstjärna på fot är tillverkad av en ytterst viktig del av ditt val. Till exempel finns det modeller där stjärnan är gjord i papp – en så kallad pappstjärna. Men det finns även de gjorda av metall, rotting eller trä. Dessutom är lampfotens material och olika beroende på vilken du väljer. Exempelvis kan du köpa en lampa vars fot är av metall vilket passar dig som vill ha en stabil bordsstjärna. Dock är dessa avsevärt dyrare än de som är tillverkade i plast och papp. Således kan du spara pengar genom att välja rätt material utifrån din plånboks storlek.

Emellertid ska du vara medveten om – precis som vi ovan nämnde – att materialet definierar kvaliteten. Därmed kan du räkna med att en julstjärna i metall håller betydligt längre än en i papp eller plast. Orsaken är helt enkelt att de tål mer slitage.

julstjärna på fot
Tre tjusiga julstjärnor där lampfotens material skiljer sig mellan plast, trä och metall

Sladdlängd

Vi nämnde detta när vi gick igenom storleksfaktorn, men det tåls att upprepas, nämligen att sladden som ingår i lampköpet vanligtvis går att bestämma. När du lägger en lampa i kundvagnen kan du alltså välja hur lång sladden ska vara. Detta innebär att om du på förhand vet att avståndet mellan t.ex. fönsterkarmen och eluttaget är 4 meter, så köper du helt enkelt en kabel vars längd är längre än 4 meter. På så vis behöver du inte köpa en batteridriven modell om du inte vill.

Färg

Många är av uppfattningen att en julstjärna på fot antingen är vit eller röd. Det vill säga de klassiska julfärgerna. Men faktum är att sanningen inte ens är i närheten. Det finns nämligen modeller i allt från orange, gul, grön, blå och svart färg. Så du har många valmöjligheten när det kommer till vilken färg på julstjärnan du vill ha. Ett tips är att utgå från hur din julbelysning ser ut i stort: har du mycket rött så är det snyggt att bryta av och kontrastera med en annan färg, förslagsvis vit eller gul. Och har du en fönsterkarm vars färger går i en viss nyans är det även här estetiskt till talande att variera färgerna. Sålunda ska välja färg utifrån hur din julbelysning ser ut i stort för att på så vis harmoniera belysningen.

Mönster

Det du kommer märka när du är på jakt efter en julstjärna på fot är vilket mönster som stjärnan har. Givetvis är en stjärnlampa alltid formad som en stjärna, men det som skiljer dem åt är alltså mönstret. Det mest förekommande mönstret är ett symmetriskt hålmönster. Detta innebär att det finns urgröpta hål i stjärnan som är symmetriska på båda sidorna av stjärnan.

Fortsättningsvis finns det mönster som är formade som jultomtar, pepparkaksgubbar eller tulpaner och annat som går i jultema.

adventsstjärna på fot
Exempel på en adventsstjärna på fot med symmetriskt mönster

Batteridriven eller med sladd

Ytterligare en sak som är viktig att veta är att strömkällan skiljer sig åt beroende på vilken julstjärna på fot du väljer. Här har du två val: antingen väljer du en batteridriven modell eller en med sladd. Fördelen med batterier är att du inte är begränsad av eluttagets position. Därmed kan du placera lampan varsomhelst vilket är ett stort plus. Nackdelen är att batterier tar slut efter ett tag vilket gör att du är tvungen att köpa nya – dock ska det nämnas att julbelysning endast används under max 2 månader per år, så detta är ingen vidare påtaglig nackdel.

De trådbundna julstjärnorna dock, d.v.s. de med sladd, behöver inga batterier utan får sin el direkt från eluttaget. Följaktligen slipper du köpa batterier, men å andra sidan är du alltså låst till att ställa lampan nära ett eluttag. Med det sagt kan du välja en lampa vars sladdlängd är extra lång om det är något du behöver, så fråga återförsäljaren hur långa kablar du kan få.

Användningsområden för en julstjärna på fot

Eftersom julstjärnor används på många olika sätt har vi nedan listat de användningsområden som de alltsomoftast används till.

 • Fönster
  De allra flesta väljer att placera sin julstjärna på fot i fönstret på något sätt. Antingen direkt på fönsterkarmen eller vid sidan på ett upphöjt bord. Poängen är dels att man själv ska kunna se stjärnan inifrån, dels utifrån så dina grannar som promenerar förbi kan se din fina julbelysning också.
 • Bord
  Under julen är det väldigt mysigt med frukostar. Varför då inte investera i en så kallad bordsstjärna? Dessa modeller tenderar att ha en bredare fot än de anpassade för fönsterkarmen. Dessutom är foten tyngre och inte sällan tillverkad i metall som säkerställer att lampan står stabilt på bordet.
 • Golvlampa
  Trots att det är ovanligt så finns det även lampor med en adventsstjärna som är fäst på en lång lampfot, så pass lång att den går att använda som stående läslampa, t.ex. bakom en fåtölj eller en soffa. Men de flesta använder den höga julstjärnan som ett substitut för den vanliga belysningen. På så vis får du en julkänsla i vilken rum som helst.

Om skribenten

Anders Lindbladh
Jag heter Anders och har mångårig erfarenhet av inredning med specialisering på belysning. Jag älskar att dela med mig av mina erfarenheter så du också kan skapa mysbelysning hemma!
Läs mer från Anders Lindbladh