Loupe förstoringslampa (klämlampa)

Loupe
 • 3 dioptrier = 1,75 ggr
 • Ställbar arm och skärm
 • Rikta och vinkla ljuset var du vill
 • Integrerad LED-belysning
 • Kelvin: 4500K (Vitt ljus)
 • Lampfot ingår så du kan omvandla den till bordslampa
 • Dölj förstoringsglaset med lock
 • Höjd: 80 cm
 • Bredd: 20 cm
Köp nu

Moholm förstoringslampa

Moholm
 • 3 dioptriers
 • LED-lampa på 6W
 • Riktbar läsarm
 • Strömbrytare på lamphuvudet
 • Utbytbar transformator
 • Livslängd: 30.000 timmar
 • Färgtemperatur: 3000-3200K (Vitt ljus)
 • Höjd: 35 cm
 • Lumen: 540
 • Diameter: 14 cm
Köp nu

Tibro förstoring 5 diopt LED

Tibro
 • 5 dioptrier ger 2,25 ggr förstoring
 • LED-lampor för bäst arbetslljus
 • Dimmer för inställning av ljusstyrka
 • Färgtemperatur: 3000-3200K (Vitt ljus)
 • Lumen: 800
 • Längd: 120 cm
 • Livslängd: 40.000 timmar
 • Något dyr
Köp nu
Innehåll [ visa ]

En förstoringslampa är en arbetsbelysning främst använd av de som behöver se väldigt små detaljer utan att anstränga ögonen för mycket. På så vis slipper du ögonspänning och kan samtidigt se objektet du granskar ännu bättre fast det är litet. Därmed kan du fokusera på arbetet framför dig istället för att fokuset ska ligga på att anstränga ögonen. Oavsett om du är juvelerare, tandläkare eller tatuerare så kommer en förstoringslampa till stor hjälp. Men den används också för äldre människor som har svårigheter att läsa och därför behöver förstora texten med en mer avancerad typ av läslampa.

Dock är utbudet förhållandevis stort och du kan bland annat välja mellan en stationär förstoringslampa på fot, eller en klämlampa som du klämmer fast i en bordskant eller liknande. Därför har vi skrivit en guide som hjälper dig att välja den bästa modellen utifrån dina behöv. Börja således med att läsa på nedan för att därefter välja en av de rekommenderade lamporna högst upp på sidan.

Så väljer du förstoringslampa

Innan du köper en förstoringslampa finns det några saker du ska vara medveten om. För det första måste du välja mellan en stationär modell på fot eller en modell som du klämmer fast på sidan av bordet. För det andra får du inte glömma att tänka på vilket varumärke du väljer eftersom detta till hög grad bestämmer lampans kvalitet. För det tredje skiljer sig ljusstyrkan och förstoringsnivån åt beroende på vilket pris du är beredd att betala. Utöver dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste du måste veta för att välja den främsta förstoringslampan.

Olika typer

Det första du måste veta innan ditt val är det finns två typer av förstoringslampor. Den enda är stationär och står på en stabil lampfot medan den andra använder en klämma för att på så vis fästas på en bordskant eller liknande. Eftersom det finns för- och nackdelar med båda typerna kommer vi nedan gå igenom dessa nedan så du får en översikt över vilken som passar dig bäst.

Förstoringslampa på fot

Den första och tveklöst den mest populära typen är en förstoringslampa på fot. Detta innebär att den har en stabil bas och en hals som påminner om en stallykta. Till skillnad från stallyktan så har denna lamptyp en flexibel hals så du kan anpassa var förstoringsglaset ska vara vilket är ett måste för många typer av arbetsbelysning. Dock måste du säkerställa att lampfoten är tung annars kommer den lätt välta vilket bara kommer göra dig irriterad. Så glöm inte att känna på fotens tyngd när du befinner dig i affären, alternativt kolla på hur mycket den väger om du beställer på nätet.

Vidare rekommenderar vi en lampa på fot om du har en stationär arbetsbänk eller liknande där lampan alltid tenderar att stå. Men har du ett flexibelt arbete där du inte har en stationär arbetsplats så är modellen med klämma (clip-on) att föredra.

förstoringslampa led
Snygg förstoringslampa på fot

Med klämma (clip-on)

Alternativet till en förstoringslampa på fot är en med klämma (clip-on). Den fungerar som vilken klämlampa som helst förutom att denna variant givetvis har ett förstoringsglas och ett annat syfte. Men det som förenar dem är friheten i att du kan placera lampan var du vill. Därmed är du inte lika låst som med en lampa på fot. Så om du jobbar på olika platser så är det supersmidigt att lossa klämman från bänken och ta med till nästa arbetsplats. Dessutom är den kompakt och ofta liten vilket gör att du även kan använda den som läslampa genom att fästa den på boken eller en intilliggande bordsskiva.

Därmed ska du välja denna typ om du inte har en stationär arbetsbänk och föredrar något mer kompakt, lätt och smidigt.

OBS: denna typ drivs oftast av batteri, så göm inte att dubbelkolla att detta ingår i köpet. Annars måste du köpa dem separat.

förstoringslampa på fot
Exempel på förstoringslampa som kläms fast

Förstoring

Den viktigaste faktorn när du ska köpa en förstoringslampa är dess förmåga att förstora ett objekt. Det är nämligen så att alla dessa lampor har skiftande förstoringsmöjlighet. Till exempel finns det modeller med 5 dioptriers vilket ger dig en 2,25 ggr förstoring. Följaktligen ger 10 dioptriers 5 ggr förstoring. Därför måste du på förhand veta hur pass mycket förstoring som behövs för ditt syfte. Ska du t.ex. använda den som läslampa så måste du välja dioptrier utifrån hur dålig syn du har, medan andra krav ställs på den som arbetar som juvelerare eller tandläkare.

För att tydliggöra detta för dig har vi nedan uppställt en tabell där du kan se vilken dioptri du behöver baserat på ditt syfte.

DioptriFörstoringsgrad
52,25 ggr
105 ggr
2010 ggr
3020 ggr
4030 ggr
Tabell som hjälper dig välja rätt dioptri.

Ljusstyrka

Ytterligare en angelägen faktor i ditt val av förstoringslampa är dess ljusstyrka. Kort sagt är detta helt enkelt hur starkt ljuset är som emanerar från lampan. Vissa modeller har svagare ljusstyrka än andra. Ljusstyrkan anges i lumen och ju högre lumen desto starkare ljus. Många billiga modeller har endast runt 800 lumen medan de bästa i regel har över 1200 lumen. Därför är det viktigt att veta hur mycket ljusstyrka du behöver för det du ska arbeta med. Annars kanske du råkar köpa en lampa som är för svag – men det finns faktiskt en lösning på detta och det är att välja en modell med dimmer så du själv kan reglera antal lumen utifrån vad det är du arbetar med.

Tips: Välj en förstoringslampa med dimmer så du kan anpassa ljusstyrkan beroende på arbetsuppgiften.

förstoringslampa
Hantverkare som använder lampan för att förstora smådelarna

Flexibel hals

Vill du ha flexibilitet när du arbetar så måste du välja en förstoringslampa med flexibel hals, även kallad flexarm. Genom att halsen är flexibel kan du justera var du vill ha lampan vilket är ett måste för denna lamptyp. Dock skiljer sig vinkelgraden åt från modell till modell. Somliga kan vridas i 360 grader medan andra endast kan vridas 180 grader etc. Därför är det viktigt att du läser produktbeskrivningen noggrant så du verkligen får den flexibilitet som arbetet kräver.

Vidare är detta perfekt för dig som ämnar använda den som läslampa eftersom du smidigt kan reglera var lampans ljus ska kastas.

Pris

En av de bästa sakerna med förstoringslampor är att de är ganska billiga. Många är av uppfattningen att lupplampor av detta slag med förstoringseffekter är dyra. Men faktum är att så inte är fallet. Till exempel kan du hitta en habil lampa för under tusenlappen vilket måste anses överkomligt för arbetsbelysning i allmänhet och förstoringslampan i synnerhet. Med det sagt rekommenderar vi inte att du köper en billig budgetmodell eftersom de oftast är tillverkade med undermålig kvalitet vilket dels kommer göra att den går sönder fortare, dels kommer ge dig sämre förstoringseffekt. Således ska du försöka hitta en gyllene mellanväg mellan kostnad och kvalitet.

Vanliga frågor och svar

Hur rengör man en förstoringslampa?

För att rengöra linserna så ska du börja med att blanda varmt vatten med rengöringsmedel. Därefter ska du med lugn hand torka glaset i cirkulära rörelser. Har du inte rengöringsmedel hemma så funkar även vanlig tvål.

Finns det en risk att skada lampan under rengöring

På grund av att linserna inte har några beläggningar så är detta ett huvudbry du kan ignorera. Det finns med andra ord ingen risk förutom om vatten skulle sippra in i de mekaniska delarna.

Vilken är den främsta förstoringslampan?

Under 2024 så råder det ingen tvekan om att lampan från AH Belysning med 5 dioptrier som går att köpa på LampGallerian, baserat på dess recensioner, är högst upp på topplistan just nu.

Om skribenten

Anders Lindbladh
Jag heter Anders och har mångårig erfarenhet av inredning med specialisering på belysning. Jag älskar att dela med mig av mina erfarenheter så du också kan skapa mysbelysning hemma!
Läs mer från Anders Lindbladh