Skomakarlampa fönster
- Perfekt för att hängas i fönster
- Klassisk konformad skärm
- Lampskärm i opalglas
- Sockel i förkromad metall
- Finns i varierande storlekar och färger
- Levereras med PVC-kabel + stickkontakt
- Diameter: 20 cm
- Sladdlängd: 350 cm
- Watt: Max 25W
- Ljuskälla måste köpas separat
Svart skomakarlampa
- Utmärkt varumärke (Hallbergs)
- Detaljer i mässing
- Vacker svart skärm
- Tidlös design
- Passar som fönster- och taklampa
- Dimbar: Ja
- Diameter: 22 cm
- Watt: Max 40W
Dubbel skomakarlampa
- Skärmar i opalvitt glas
- Underbart ljus
- Taklampa i klassisk stil
- Höjd: 17 cm
- Bredd: 72 cm
- Djup: 24,5 cm
- Ljuskälla ingår inte
En skomakarlampa är en ordentlig klassiker i de svenska hemmen som började tillverkas i början av 1900-talet. Med inspiration av fotogenlampan tog den svenskarna med storm som älskade den stilrena, smidiga och eleganta lampan. På grund av att den är något industriell i sin design påminner den på många sätt om en industrilampa. Det som utmärker en skomakarlampa är att skärmen av glas är tunn och har små vågor i glaset, men med tiden slätades vågorna ut och idag saknar de flesta modeller ett vågigt mönster. Vidare används de oftast i fönstret som en snygg fönsterlampa, men det är inte ovanligt att många använder den som taklampa eller bordslampa. Dessutom finns det varianter som är avsedda för att hängas på väggen. Därmed är det en mångfasetterad lampa med en klassisk design som passar dig som vill ha ett nostalgisk element i din belysning.
Eftersom det finns så många återförsäljare av skomakarlampor med skiftande kvalitet, har vi bestämt oss för att komponera en köpguide innehållandes allt du behöver veta för att göra ett så bra val som möjligt. Dessutom har vi omsorgsfullt valt ut några personliga favoriter som vi rekommenderar högst upp på sidan. Börja därför med att läsa på nedan för att lära dig allt du behöver veta innan köpet.
Så väljer du skomakarlampa
Innan du köper en skomakarlampa finns det några saker du ska veta. För det första måste du bestämma dig om du vill ha en fönsterlampa, taklampa eller bordslampa – för alla dessa varianter ser och fungerar olika. För det andra skiljer sig skärmarna åt: somliga är av rotting och andra av glas, så du måste välja rätt. För det tredje ska du tänka över om du vill ha en dubbel modell med hiss som du kan sänka och höja, eller en statisk variant med en ljuskälla. Utöver detta har vi nedan listat fler faktorer du behöver ta i beaktande för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.
- Fönster
- Skärm
- Med hiss
- Storlek
- Kabel
- Dubbel
Skomakarlampa i fönster
Många väljer att placera en skomakarlampa i fönstret vilket är ett utmärkt val på grund av att det är en unik fönsterlampa. På så vis slipper du ha samma IKEA-lampa som dina grannar samtidigt som du får ett klassiskt inslag i din inredning och belysning. Orsaken till varför det är en bra fönsterlampa är för att skenet är gemytligt och skänker ett ståtligt lugn över rummet. Dessutom lämpar den sig utmärkt att hänga i både köksfönstret eller sovrumsfönstret. Viktigt att tänka på är sladdlängden så du inte råkar köpa en modell med för kort sladd som inte når till ditt eluttag. Så glöm inte att kontrollera sladdlängden. Vidare, för att det ska se snyggt ut, så ska lampan hängas i rätt höjd: inte för långt ner och inte för högt upp. Så försök experimentera lite med höjden tills du hittar det perfekta läget i fönstret.
Skärm
En av de mest utmärkande delarna med en skomakarlampa är dess enkla men vackra skärm. Vanligtvis är den tillverkad i glas som antingen är frostat eller opalvitt. Men det finns även snygga skärmar som är tillverkad i andra material och färger. Till exempel är den gröna lampskärmen otroligt populär, och de flesta väljer en grön lampskärm för det för tankarna tillbaka till 1900-talets början. Dessutom påminner den gröna lampskärmen om bankirlampans lugna sken, så om du vill ha en än mer antik känsla så är det ett självklart val.
Förutom en skärm av glas så finns det även andra material att välja mellan. Exempelvis rotting som är otroligt snyggt, speciellt om du redan har en annan rottinglampa som du kan harmoniera med. Ytterligare ett alternativ är att köpa en modell med virkad lampskärm – något som var extremt vanligt förekommande när skomakarlampan lanserades för de flesta hemmafruar på den tiden kunde utan problem virka en vacker lampskärm.
Således finns det skärmar i grönt, vitt, svart och brunt i olika material såsom plåt, mässing, glas, rotting och textil.
Med hiss
En hissfunktion på en lampa är en mekanism som gör den höj- och sänkbar. Därmed är en skomakarlampa med hiss en modell vars höjd du själv kan kontrollera genom att höja eller sänka dess position. Följaktligen är denna variant mest förekommande som bordslampa över köks- eller vardagsrumsbordet eftersom du kan bestämma hur mycket ljus som ska kastas över bordet.
Anledningen till varför denna modell populariserades var för att fotogenlampan, som var den mest populära lampan innan sekelskiftet till 1900-talet, inte kunde anpassas höjdmässigt. Detta gjorde att flera företag, däribland Karlskrona Lampfabrik, började tillverka taklampor vars höjd var reglerbar. Alltsedan den introducerades har skomakarhissen varit en tillförlitlig följeslagare i de svenska hemmen.
Men en lampa med hiss är inte bara praktisk. Det är nämligen så att de är extremt estetiskt tilltalande på grund av den mekaniska designen med vilken den är tillverkad. Således är det inte bara en lampa utan även en inredningsdetalj som får vilket rum som helst att lyfta. Dock ska du veta att du inte behöver köpa en skomakarlampa med hiss om du vill använda den i ett fönster. Orsaken till detta är att du lätt kan anpassa sladdlängden på en fönsterlampa på ett annat sätt än vad du kan göra med en taklampa.
Storlek
En viktig faktor när du väljer en skomakarlampa är storleken. Kort sagt måste du välja rätt storlek utifrån hur mycket ljus du vill ha, men även av estetiska skäl gäller det att välja rätt. Ska du till exempel hänga upp den i fönstret så måste du mäta hur mycket utrymme du har på båda sidorna av lampan för att det ska se snyggt ut. Samma sak gäller när du ska använda den som taklampa. Därför ska du alltid läsa produktbeskrivningen noggrant för att kontrollera bredden, höjden och längden på lampan. Dessutom får du inte glömma att mäta höjden inklusive sockel.
Så för att veta om du ska välja en liten eller stor skomakarlampa måste du först mäta området där du tänker placera den, och baserat på detta vet du huruvida du behöver en stor eller liten modell.
Kabel
En riktigt fräck grej med klassiska skomakarlampor var att kabeln var tvinnad och textilklädd. Tillhör du en äldre generation kommer du förmodligen ihåg att även dammsugarsladdar även dem var tvinnade och textilklädda. Detta är en subtil estetisk detalj som inte ska underskattas, för det är nämligen så att det fortfarande finns modeller som har sådana stilsäkra kablar. Dock är detta inte lika vanligt förekommande längre vilket innebär att du måste leta lite för att hitta. Men vi rekommenderar det starkt om du vill ha en starkare nostalgisk känsla från lampan.
Dubbel
Vill du inte ha en lampa till fönstret utan istället använda den som taklampa, och vill ha en stark belysning som täcker ett större område, så ska du välja en dubbel skomakarlampa. Detta innebär att det finns två lampor i ett som hänger på ett snyggt mässingsupphäng. Men det finns även varianter med tre och fler lampor. Dessa lämpar sig utmärkt över längre frukost- eller middagsbord där belysningen behöver täcka en större yta. Dock ska du veta att dessa modeller kostar ganska mycket mer än singellamporna, så fundera först över om detta är nånting du verkligen behöver innan du köper.
Ytterligare en viktig sak om du vill ha en dubbel taklampa är att välja en modell med hiss så du kan anpassa höjden. Annars måste du köpa flera sladdar med varierande sladdlängd så att du på så sätt kan anpassa höjden manuellt.
OBS: Inte alla dubbla taklampor är dimbara, så glöm inte kontrollera detta om det är något du verkligen vill ha.
Material
Sist men inte minst är det viktigt att vi informerar dig om de olika materialen med vilket upphänget är tillverkat av. Ett upphäng är mellanskiktet mellan kabeln och lampskärmen, d.v.s. den del som håller ihop de båda delarna. Utseendet på upphänget är viktigt för det kontrasterar bjärt mellan kabeln och skärmen. Till exempel är de ofta tillverkade i plåt eller mässing – två material som var populära under 1900-talet och som än i dag har ett gott rykte. Så välj en skomakarlampa med ett bra material som kommer hålla länge, istället för den billigaste varianten som är tillverkad av undermåligt material.
Virkad lampskärm till skomakarlampa
Som vi tidigare nämt skiljer sig lampskärmens material beroende på vilken skomakarlampa du väljer. Vill du göra en lampskärm själv så rekommenderar vi att du tillverkar en virkad lampskärm. Detta gör du genom att följa Helenas utmärkta guide på Elle som beskriver exakt vilka material du behöver och hela tillvägagångssättet. På så sätt får du en billig lampa som du känner att du gjort själv vilket är en fantastisk känsla!