Oppland LED

Oppland
 • Modern och stilren LED-pollare
 • Tillverkad av gjuten aluminium
 • Pulverlackerad i grafit
 • Utmärkt varumärke (Norlys)
 • Höjd: 85 cm
 • Diameter: 12 cm
 • Kelvin: 3000K
 • Livslängd: Över 50 000 timmar
Köp nu

Jellum pollare LED

Jellum
 • Perfekt på trädgårdsstigen eller på terassen
 • Naturlig men ändå robust estetik
 • Tillverkad av aluminium
 • Inre träpanel som skapar fina kontraster
 • Integrerad LED-belysning
 • Ljuset faller ner snyggt på träpanelen
 • Armaturen är försedd med rörelsesensor
 • Höjd: 100 cm
 • Bredd: 22 cm
 • Längd: 8,5 cm
Köp nu

Stavanger 95 LED

Stavanger
 • Gjuten i aluminium
 • Pulverlackerad
 • Vandalsäkert glas
 • Bländfritt ljus
 • Perfekt på garageuppfarten
 • LED-belysning inkluderas
 • Höjd: 95 cm
 • Diameter: 20 cm
Köp nu
Innehåll [ visa ]

En pollare är en typ av belysning som består av en kortare stolplykta som är markfast. Till skillnad från en stolplykta saknar en pollare lyktor, utan består vanligtvis av en kupa högst upp som sprider ljuskäglan neråt i 360 grader. Därmed är den perfekt att använda för att belysa en uppfart eller en grusväg. Dessutom ger den ett dunkelt och mystiskt sken vilket gör att de ofta används som trädgårdsbelysning. Genom att placera flera pollare på strategiskt utvalda platser i din trädgård kan du skapa en nästintill magisk utebelysning som skänker varje sommar- och vinterkväll en drömskt sken.

Dessvärre är utbudet brett vilket gör valet knepigt för många konsumenter, och det finns en hel del olika modeller som är svåra att särskilja. Därför har vi skrivit ihop en komplett köpguide vars syfte är att lära dig allt du behöver veta innan ditt köp. Därtill har vi högst upp på sidan rekommenderat några utvalda modeller baserat på deras betyg från kunder. Således ska du först förkovra dig i all information nedan föra att därefter välja den modell som passar dina behov bäst.

Så väljer du pollare

Innan du köper en pollare finns det några saker du ska vara medveten om. För det första finns det olika modeller som är avsedda för olika syften, så det gäller att du väljer rätt. För det andra skiljer sig monteringen åt från modell till modell där vissa är enkla och andra mer avancerade att montera. För det tredje ska du tänka på att köpa från en återförsäljare som erbjuder en förmånlig garanti. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka för att göra ett så bra val som möjligt.

Med eluttag

Letar du efter en optimal pollare så ska du välja en med eluttag. Dessa modeller är oftast försedda med 2-3 eluttag med lock och inkapslade ledningar. Vidare har de stängbara lock som skyddar elkontakterna från regn och rusk. Därmed lämpar sig modellerna med eluttag bäst för dig som har en garageuppfart, men även för dig som använder utebelysningen i trädgården eftersom du kan koppla in en ljusslinga eller ljusnät i uttagen. Glöm inte att dubbelkolla att kapslingsklassen ska vara IP54 för att säkerställa att den är skyddad mot både smuts och fukt. Därtill ska du kolla drift- och anslutningsspänningen i produktbeskrivningen så du vet hur de fungerar.

pollare med eluttag
Exempel på pollare med eluttag

Montering

En viktig faktor när du ska välja en pollare är hur enkel den är att montera. Anledningen till varför vi vill poängtera detta är för att alla monteras på olika sätt. Till exempel kan den skruvas fast eller gjutas in i marken. Vidare finns det varianter som fixeras i marken med hjälp av ett jordspett. Därmed finns det alltså flera olika sätt att montera en pollare på, och därför måste du först bestämma var du vill montera den så det blir en enkel process. För du kan exempelvis inte gjuta fast den i en brygga, utan då är skruvar det bästa sättet att montera den på. Summa summarum ska du göra följande:

 1. Bestämma var du vill placera belysningen
 2. Kontrollera underlaget för att se om det är passande för gjutning eller skruvning
 3. Välja en modell utifrån hur lätt det är att montera

Brygga

Nu när vi gått igenom hur monteringen går till så är det hög tid att gå igenom hur du kan använda pollare på en brygga. Först och främst är det otroligt snyggt att belysa en brygga, framförallt på kvällen. Dessutom är det smidigt om du är ute på en båttur och kommer hem så du tydligt ser var du ska parkera båten. Vidare används de även som belysning och förtöjning av båtar i ett – detta är definitivt valet för dig som har en brygga med båt. Men vill du endast använda belysningen av estetiska och praktiska skäl så rekommenderar vi vanliga pollare som du skruvar fast i träbryggan med jämna mellanrum – det är både enkelt och superlätt att montera.

Påkörningsskydd

Förutom att använda pollare som utebelysning i din trädgård eller på en brygga, så används de även i offentlig miljö; inte sällan i stadsmiljöer eller på mindre vägar i bostadsområden för att få bilisterna att sänka hastigheten. Samtliga av dessa pollare har påkörningsskydd vilket innebär att de gjuts ner i marken med en sådan kraft att inte ens bilar kan rucka på dem. Men de är inte bara markfasta stolpar utan även dessa varianter har en belysnings högst upp så trafikanterna tydligt kan se stolparna. Således är detta ett utmärkt val för dig som har en garageuppfart i nära anslutning till en lekplats och inte vill riskera att bilarna råkar köra in på lekplatsen.

pollare trädgårdsbelysning
Pollare som utebelysning för att belysa vägen fram till en husdörr

LED

Välj gärna en pollare med LED-lampor eftersom dessa både är billiga i drift, energieffektiva och väderbeständiga. Glöm inte att se hur ljusspridningsvinkeln är så du får ett ljus som du trivs med. Det finns modeller som inte har LED-lampor men dessa är inga vi rekommenderar.

Pris

Eftersom en pollare är ganska dyr och kostar mellan 500-5000 kronor, är det väldigt viktigt att du inte gör ett impulsköp. Istället ska du göra noga efterforskningar baserat på alla ovan nämnda faktorer. Till exempel ska du se till att ljuset ger dig en rotationsymmetrisk ljusbild så ljuset lyser i 360 grader. Därtill ska monteringen vara smidig. Sålunda ska du inte välja en modell utifrån priset, utan utifrån dina individuella behov. Därutöver rekommenderar vi att du köper från en återförsäljare som erbjuder en förmånlig garanti. Annars kommer du inte få pengarna tillbaka om den skulle gå sönder.

Vanliga frågor och svar

Vad är en pollare egentligen?

Kort sagt är det en kortare variant av en stolplykta men med skillnaden att ljuset kastas neråt i 360 grader.

Vad används pollare till?

En pollare används som utebelysning i trädgården, garageuppfarten eller på bryggan. Men de används även i trafiken med påkörningsskydd vars syfte är att skydda fotgängare, cyklister och barn från bilister.

Hur monterar jag en pollare?

Antingen via att gjuta den i marken eller skruva fast den. Det finns även vissa modeller som fixeras med hjälp av jordspett.

Vad finns det för synonymer till pollare?

Den vanligaste synonymen som de flesta använder är förtöjningspåle eller knap.

pollare belysning

Om skribenten

Anders Lindbladh
Jag heter Anders och har mångårig erfarenhet av inredning med specialisering på belysning. Jag älskar att dela med mig av mina erfarenheter så du också kan skapa mysbelysning hemma!
Läs mer från Anders Lindbladh