Ljusnät med timer

Ljusnät
  • Förträfflig för trägården eller balkongen
  • Försedd med timer
  • 40 varmvita LED-lampor
  • Skapar en fantastiskt mysig stämning
  • Batteridriven
  • Kapslingsklass: IP44
  • Bredd: 80 cm
  • Höjd: 80 cm
  • Batterier ingår ej (4 x AA 1,5 V)
Köp nu

Konstsmide ljusnät

Konstsmide
  • 64 LED-lampor
  • Anpassad för utomhusanvändning
  • Extern transformator ingår i priset
  • Vattentät och hållbar
  • Varmvit ljustemperatur
  • Bredd: 200 cm
  • Höjd: 200 cm
  • Kapslingsklass: IP44
Köp nu

Lightson Net

Lightson
  • Dekorativt ljusnät med 168 varmvita LED-ljuspunkter
  • 3 m startkabel ingår
  • Två nät kan kopplas samman utan problem
  • Perfekt under vintern och speciellt julen
  • IP-klass: IP44
  • Watt: 6W
  • Kelvin: 3000K
  • Transformator måste köpas separat
Köp nu
Innehåll [ visa ]

Ljusnät utomhus används för att dekorera allt från buskar, träd och julgranar. Därför används de inte sällan under högtider, mer specifikt under julen. Men de går faktiskt att använda året runt och det är många som använder dem utomhus för att göra sin trädgård eller altan lite mysigare. Trots att det finns ljusslingor och ljusslangar som fungerar på ett snarlikt sätt, skiljer sig ljusnät åt då det är format som ett rutnät. På så vis är det enkelt att lägga nätet ovanför en buske eller träd och få det att se snyggt och prydligt ut. Därtill används de även inomhus för att fästa i taket och på så vis skapa en mysig belysning. Dock ska det inte förväxlas med en ljusgardin.

OBS: Nätet måste vara IP44-klassat för att kunna användas utomhus – dubbelkolla detta innan köp.

Så väljer du ljusnät utomhus

Innan du köper ett ljusnät utomhus finns det några saker du ska ta i beaktande. För det första måste du välja rätt storlek vilket innebär att du måste mäta först så du inte köpa ett för litet eller för stort nät. För det andra kan du välja mellan eldrivet eller batteridrivet nät. För det tredje är det otroligt viktigt att du väljer en kvalitativ modell före en budgetmodell. Utöver detta har vi nedan lyft de viktigaste faktorerna för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

Storlek

Den viktigaste faktorn när du ska välja ett ljusnät utomhus är storleken. För det finns inget värre än att råka köpa ett för stort eller för litet nät och inse detta faktum precis när du täckt över en buske. Av den anledningen rekommenderar vi att noggrant mäta de buskage och träd varpå du ämnar placera ett nät, och därefter sondera utbudet. Har du en större buske behöver du köpa fler nät som du lägger intill varandra, i så fall är 3x3m den bästa storleken på grund av att den är kvadratisk och således enkel att symmetriskt placera över buskar. Vidare går det alldeles utmärkt med somliga modeller att seriekoppla näten, men detta måste du dubbelkolla i produktbeskrivningen så du är säker innan ditt köp.

Andra vanliga storlekar är 2x3m och 4x4m, vilken du väljer beror som sagt på hur stort trädet eller busken är. Dock är det i regel alltså bättre att köpa ett stort ljusnät istället för ett litet.

ljusnät 3x3m
Buske omsluten av ljusnät

Färg

De flesta ljusnät finns i två olika färger: vit och svart. Orsaken till detta är att själva nätet ska vara så osynligt som möjligt framåt kvällningen så det ser ut som att lamporna är det enda som syns. Däremot är det många som t.ex. har vita julgranar nuförtiden, varför det även finns vita nät. Utöver färgen på nätet så är belysningens färg också viktig, d.v.s. färgtemperaturen. Beträffande färgtemperaturen så är varmvitt ljus det populäraste valet, men även här finns det många olika varianter att välja mellan. Därför rekommenderar vi att du med stor noggrannhet studerar hur nätet ser ut på bilderna för att se vad som kommer passa till din trädgård.

Glöm inte att även kontrollera färgen på kabeln till eluttaget så det inte kontrasterar för mycket busken eller trädets färg.

Batteri & timer

Vill du kunna placera ditt nät var du vill så ska du välja ett batteridrivet ljusnät. På så vis är du inte låst till ett eluttag utan du kan med full frihet välja var nätet ska vara. Därjämte blir det lättare att flytta runt nätet vid behov. Glöm som sagt inte att dubbelkolla att den är IP44-klassad så du kan använda det utomhus utan att vara orolig för att regnet ska förstöra.

Nackdelen med batterier är att du måste byta ut dem alternativt ladda upp uppladdningsbara batterier med jämna mellanrum. Men för att hjälpa batterierna på traven så finns det varianter med en timer. Detta innebär att ljusnätet sätts igång några timmar på morgonen för att sedan släckas under dagen; och framåt kvällen tänds det igen för att släckas under natten. Således sparar du på både batterier och pengar.

Glöm inte: Ljusnät drivs av AA-batterier.

LED

I ljusnät används LED-lampor på grund av att de inte blir varma vilket gör att säkerhetsrisken är minimal. Därtill är LED-lampor billiga i bruk då energiförbrukningen är låg. Det du måste tänka på är att lamporna – som ovan nämnt – har skiftande färgtemperatur vilket bestämmer hur varm eller kall belysningen ska vara. Så glöm inte att kolla upp var på kelvinskalan som modellen som fångat ditt intresse har.

Fortsättningsvis är LED-lamporna placerade med olika avstånd från varandra beroende på vilket ljusnät du väljer. Därför är det extremt viktigt att du kollar vad avståndet är så du vet hur tätt de sitter. Somliga vill ha ljusen jättenära varandra, medan andra föredrar en halvmeters avstånd.

Observera att det finns de modeller som erbjuder olika program som t.ex. statiskt, tindrande eller multifärgat ljus. Men du får vara beredd att betala lite extra för dessa valmöjligheter.

ljusnät utomhus

Går det att använda ljusnät inomhus?

Ja, det är faktiskt många som använder ljusnät i taket inomhus för att skapa en atmosfärisk belysning. Så det är fullt möjligt. Men du kan likväl köpa en modell som både går att använda inomhus och utomhus så du kan skifta när du känner för det.

Kvalitet

Många är av uppfattningen att ett ljusnät inte skiljer sig i kvalitet från andra modeller på grund av att de flesta är billiga. Men faktum är att det kan inte vara längre ifrån sanningen. För att exemplifiera detta vill vi ta en recension från Ljustema.se som exempel:

Tyvärr slutade halva nätet att lysa efter några veckor, så jag är inte nöjd! Nu hoppas jag att det nya exemplaret håller längre.

Kunden ovan har alltså köpt ett billigt ljusnät och blev besviken för att en del av nätets LED-lampor slutade lysa. Därför vill vi höja ett varningens finger för att göra samma misstag. Istället rekommenderar vi att spendera ett par hundralappar extra på en kvalitativ modell vars rutnät är slittåligt nog att inte gå sönder.

ljusnät led

Om skribenten

Anders Lindbladh
Jag heter Anders och har mångårig erfarenhet av inredning med specialisering på belysning. Jag älskar att dela med mig av mina erfarenheter så du också kan skapa mysbelysning hemma!
Läs mer från Anders Lindbladh