Nattlampa med stjärnhimmel

Nattlampa
 • Projicerar en aurora med stjärnor och ljuseffekter
 • Kan reagera på ljud och musik
 • Portabel och laddbar
 • Aktivera vågeffekten som sakta byter färg och fyll rummet med en ljus-show
 • Briljanta recensioner
 • Saknar en timer-funktion
Köp nu

Galaxylampa LED Light

Galaxylampa
 • Passar perfekt som nattlampa
 • Välj mellan 10 olika ljusvarianter
 • Kan spela upp musik genom bluetooth eller TF-kort
 • Praktisk fjärrkontroll
 • Projektionsyta på 15-50 m²
 • Storlek: 17x17x12.8 cm
 • USB-kabel ingår
 • Högtalarens ljudkvalitet lämnar lite att önska om du är audiofil
Köp nu

Cleverio Smart Galaxylampa

Cleverio
 • Tusentals stjärnor som rör sig
 • Bra sätt att komma till ro
 • Kan styras med mobilen
 • Förtrollande för unga och gamla
 • App-kompatibilitet: iOS & Android
 • 1,8 m lång kabel
 • Kabeln kunde varit längre (1,8 meter)
Köp nu
Innehåll [ visa ]

För några år sedan fick man nöja sig med klistermärken av planeter och stjärnor i taket, men nu kan du istället köpa en galaxylampa som projicerar stjärnhimlen mot dina väggar. På så vis kan du omvandla ditt rum till ett planetarium för bara några hundralappar. Dessutom har de bästa galaxylamporna förmågan att projicera en exakt representation av stjärnkonstellationerna. Vidare skapar de en mysig belysning som är perfekt för att hjälpa barn att somna, samtidigt som de väcker intresse om vetenskap och astronomi. Oavsett om du är vuxen eller barn så är denna lampa perfekt att använda för filmkvällar, fester och andra tillställningar för att skapa en härlig och mysig atmosfär.

Dock är utbudet brett vilket gör valet knepigt för många konsumenter. Därför har vi skrivit en köpguide som hjälper dig välja den galaxylampa som passar bäst för dig. Börja med att förkovra dig i allt du behöver veta nedan, för att därefter välja en modell från vår topplista.

Så väljer du galaxylampa

Innan du köper en galaxylampa finns det några saker du ska tänka på. För det första måste du välja rätt storlek utifrån hur stort ditt rum är. För det andra har alla modeller olika mängder funktioner som t.ex. distansreglering eller inbyggd högtalare. För det tredje måste du välja en modell med garanti så du får en ny lampa om den skulle gå sönder. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du måste tänka på för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

Timer

På grund av att projektionen från en galaxylampa är så avslappnande, händer det att man somnar framför TV:n medan lampan är på. Har du inte en lampa med inbyggd timer så kommer stjärnhimlen lysa på väggar och tak under hela natten. Följaktligen kommer batteriet laddas ur vilket innebär att du antingen måste köpa nya eller ladda de uppladdningsbara. Därför ska du välja en modell med timer så lampan stängs av per automatik efter några timmar. På så vis slipper du slösa batteri eller el.

galaxylampa
Exempel på hur en galaxylampa ser ut i ett mörkt rum

Batteri

De flesta rymdlamporna som t.ex. en månlampa eller en galaxylampa är försedd med en AC-adapter som du kopplar in i ett eluttag så lampan får ström. Men det finns även de som använder batteri vilket laddas upp genom en medföljande USB-kabel. Det finns för- och nackdelar med båda men det bästa med batterivarianten är att du får full frihet att placera den var du vill. Dessutom blir det lättare att flytta på lampan utan att behöva anpassa positioneringen efter närmaste eluttag. Däremot ska du välja en lampa vars batteri är uppladdningsbart, annars måste du köpa nya batterier i tid och otid vilket snabbt kommer bli dyrt. Således kan du antingen välja mellan en nät- eller batteridriven galaxylampa beroende på vad som passar dig bäst.

Roterande eller statisk projektion

När du letar efter en galaxylampa kommer du snabbt märka att det går att välja mellan antingen en roterande eller statisk projektion. Kort sagt betyder roterande projektion att lampan roterar 360 grader i långsam hastighet, medan de statiska modellerna är helt stilla. Givetvis kan du stänga av rotationen om det passar, men du ska alltså veta att detta endast går med de varianter som erbjuder rotation. Därför rekommenderar vi att välja en modell som inkluderar båda lägena.

Fjärrkontroll

De bästa galaxylamporna levereras alltid med en tillhörande fjärrkontroll med vilken du kan styra lampans inställningar på avstånd. Därmed kan du ligga i sängen och anpassa ljusintensiteten och mycket annat. Dock ska du vara medveten om att modellerna med fjärrkontroll saknar knappar på lampan, vilket innebär att om du förlorar fjärrkontrollen eller om den går sönder, så måste du köpa en ny för att använda den. Dessutom kostar dessa modellerna mer än de utan kontroll. Därför ska du fundera över huruvida smidigheten med fjärrkontroll trumfar den dyra kostanden, eller om du klarar dig bra utan.

Recensioner

Eftersom det finns mängder av återförsäljare som alla säljer galaxylampor av skiftande kvalitet, är det extremt viktigt att du läser recensionerna. På så vis får du en objektiv bild av lampans kvalitet utan att behöva köpa den själv för att testa. Emellertid ska du inte lita på endast en eller två recensioner, så dra endast slutsatser när det finns många recensioner från olika användare, annars blir det svårt att göra en bedömning. Håll utkik efter vad kunderna säger om batteritid, kvalitet och leveranstid.

Inställningar

Antalet inställningar är en av de viktigaste faktorerna när du ska välja en galaxylampa. Orsaken är att de billigaste modellerna endast har ett färgläge medan de dyrare, mer kvalitativa varianterna, har mängder av olika färglägen du kan välja mellan. Därmed kan du välja ett mörkare ljus framåt kvällningen och ett ljusare när du vaknar på morgonen.

Vidare kan du från inställningarna anpassa in hur pass detaljerad stjärnhimlen ska vara. Vill du t.ex. att alla åtta planeterna ska visas tillsammans med alla konstellationer så kan du ställa in detta, vilket inte går med budgetmodellerna. Så vill du ha känslan av ett planetarium i ditt eget rum så ska du välja en kvalitativ lampa med verklighetstrogna representationer.

Garanti

Trots att en galaxylampa bara kostar mellan 500-1000 kronor är det väldigt viktigt att du inte ignorerar garantin. För många återförsäljare säljer dessa utan garanti vilket innebär att om den går sönder saknar du möjlighet till ekonomisk ersättning. Därför rekommenderar vi i regel att aldrig köpa en lampa – oavsett modell och pris – om du inte får en förmånlig garanti på köpet.

Fördelar med galaxylampa

 • Lättare att somna
  Mängden sömn som en människa behöver skiljer sig från person till person. Barn behöver runt 10 timmars sömn per natt medan en vuxen klarar sig gott med 8 timmar. Dessvärre har många idag svårt att somna på grund av all stimuli från mobiltelefoner och datorer. Därför är en galaxylampa perfekt då den skapar en mörkt men samtidigt mysig belysning som får vem som helst att somna lättare.¨
 • Inbyggda högtalare
  En av de mest påtagliga fördelarna med en galaxylampa är att de har en inbyggd högtalare. På så vis kan du sätta på ett härligt naturljud för att somna lättare framåt kvällen, och på morgonen starta igång din favoritlåt för att bli pigg.
 • Bra för barn som är rädda för mörkret
  Många barn kan inte sova utan att ha en lampa tänd. Men tack vare en galaxylampa får barnet en nattbelysning som är mörk men även betryggande. På så vis skapar lampans sken en trygghet som gör att barn kan gå upp på natten för att gå på toa eller hämta ett glas vatten – utan att behöva sätta på en massa olika lampor.
 • Triggar ett vetenskapsintresse
  Genom att köpa en galaxylampa till sitt barn finns det stor möjlighet att de blir nyfikna på alla stjärnhimlens himlakroppar och ställer frågor vilket i bästa fall leder till ett intresse av vetenskap. Detta leder sedermera till en större förståelse över vår egen plats i universum och dess levande organismer, och vilken förälder vill inte att sin barn ska ha kunskap om det?
 • Perfekt filmbelysning
  Har du nånsin streamat en TV-serie eller en film i dagsljus så vet du hur pass mycket en omysig belysning kan förstöra upplevelsen. Genom att använda en galaxylampa får du en gemytlig stämning som passar utmärkt för film och som påminner om den mysiga biomörkret, med skillnaden att stjärnhimlen projiceras mot väggarna.
bäst galaxylampa
Exempel på hur lampan projicerar stjärnhimlen på taket

Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa platsen att placera en galaxylampa på?

En galaxylampa ska placeras i mitten av rummet för bästa resultat. Dock skiljer sig detta från modell till modell, så läs instruktionsboken noggrant för att se vad rekommendationen är för just den lampa du köpte. Det är viktigt att avståndet till väggarna varken är för kort eller för långt; är det för kort så kommer inte stjärnhimlens alla himlakroppar att få plats, och om det är för långt kommer inte projektionen vara tydlig nog. Därför ska lampan vara placerad i mitten av ett normalstort rum.

Kan jag använda en galaxylampa mot vilka väggar som helst?

Absolut, men väggarna ska vara så bara som möjligt. Detta innebär att om du har en drös tavlor och hyllor överallt så kommer inte ljuset från galaxylampan vara tydligt nog. Vidare blir resultatet bättre ju ljusare tapetfärg du har. Givetvis funkar det även med svarta tapeter men ljuset kommer inte vara lika tydligt. Således ska du ha så lite upphängt på väggarna som möjligt, samt så ljusa tapeter som möjligt för optimalt resultat.

Är de avsedda för barn eller vuxna?

Det finns faktiskt olika modeller för barn och vuxna. Lamporna avsedda för barn tenderar att ha färre knappar och saknar även högtalare, medan de avsedda för vuxna är försedda med bådadera. Med det sagt kan givetvis ett barn använda en vuxenlampa och vice versa.

stjärnhimmel lampa

Om skribenten

Anders Lindbladh
Jag heter Anders och har mångårig erfarenhet av inredning med specialisering på belysning. Jag älskar att dela med mig av mina erfarenheter så du också kan skapa mysbelysning hemma!
Läs mer från Anders Lindbladh