Bänkbelysning 3x1W LED

Bänkbelysning
  • High-power dioder
  • Ersätter armaturer med 20W halogen
  • Ger ett vitt milt ljus
  • Höjd: 3 cm
  • Bredd: 6,5 cm
  • Längd: 46 cm
  • Utmärkt varumärke (AH Belysning)
Köp nu

Downlight LED 4W

Downlight
  • Motsvarar 24W-30W halogen
  • Varmvitt och fint ljus
  • Sistansring ingår
  • Fullt dimbar (elektronisk dimmer)
  • 3m lång sladd medföljer
  • Lätt att installera
  • Passar tak, skåp och bänk
  • 350mA LED-transformator är ett krav
Köp nu

LED 3x4W

LED
  • 3 st 4W LED-spotlights
  • Varmvitt ljus (3000K)
  • Gediget material i mattvit finish
  • Strömbrytare på armaturen
  • Högt RA-värde
  • Livslängd på 40.000 timmar
Köp nu
Innehåll [ visa ]

Bänkbelysning är ett måste för dig som vill ha full kontroll över ljusflödet i köket. Orsaken till varför skåpbelysning är populärt i kök är på grund av att skåpens placering hindrar takljuset från att belysa ytor under skåpen. Således kastas skuggor på de ställen där du behöver ljus mest, t.ex. på skärbänken. Därför är bänkbelysning den optimalaste lösningen då de är dolda och utrymmesbesparande. Dessutom bidrar det till en mysfaktor då du med en dimbar lösning kan anpassa ljusstyrkan utifrån dina behov.

Däremot är utbudet brett vilket gör det knepigt för många att välja rätt. Till exempel finns det bänkbelysning med LED-lampor, lysrör eller halogenlampor. Därtill finns det många varianter som har inbyggda eluttag. På grund av att detta är något av en djungel har vi försökt bringa klarhet i ämnet genom att skriva en köpguide innehållandes allt du behöver tänka på innan ditt köp.

Bänkbelysning i kök

När du står i ditt kök med ryggen mot ljuskällan så kommer din kropp att skugga arbetsplatsen, varpå du måste flytta dig i sidled för att ens kunna se vad du skär, mixar eller tillagar. Därför är bänkbelysning i kök en perfekt lösning på problemet då du då perfekt mängd ljus över särskilda områden. På så sätt slipper du ha stora lampor som tar plats, utan istället kan du välja smakfulla spotlights med LED eller lysrör. Dessutom blir köket avsevärt mer gemytligt att befinna sig i. Innan du väljer belysning måste du tänka på följande 3 punkter:

  1. Placering
    Innan du väljer bänkbelysning måste du fundera på placeringen. Kort sagt ska belysningen vara så dold som möjligt men samtidigt lysa upp så stort utrymme som möjligt. Därför ska du börja med att bestämma dig var du ämnar placera belysningen.
  2. Mäta
    Nu när du vet var du vill ha belysningen är det dags att mäta. Det gör du enklast med måttband. Glöm inte att skriva ner alla mått så du kan visa upp dessa för en butiksanställd eller vara förberedd inför en beställning online.
  3. Strömalternativ
    Sist men inte minst måste du placera bänkbelysningen i nära anslutning till eluttag. Trots att det finns batteridriven skåpbelysning så är nackdelen att du i tid och otid måste byta batterier. Så vill du koppla in belysningen i köket på ett professionellt sätt så får du inte glömma närheten till eluttagen.

Nu när du är medveten om vikten av placering, mätning och strömalternativ är det hög tid att gå igenom hur du väljer belysning på bäst sätt.

bänkbelysning kök

Så väljer du bänkbelysning

Innan du väljer bänkbelysning finns det några saker du ska vara medveten om. För det första finns det olika lamptyper att välja mellan som alla har olika färgstyrkor och egenskaper. För det andra måste du betänka om belysningen ska vara placerad i köket eller någon annanstans då detta förändrar behovsanalysen. För det tredje måste du bestämma dig mellan lysrör eller spotlights. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du måste veta för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

Bänkbelysning med eluttag

En anledning till varför många konsumenter tvekar till att köpa bänkbelysning är för att många tror att det är svårt med installationen och monteringen. Men numera finns det bänkbelysning med eluttag vilket möjliggör en enkel installation samtidigt som det blir lättare att förflytta belysningen. Dessutom kan du smidigt koppla in kaffebryggaren eller vattenkokaren i något av eluttagen. Dock gäller detta endast lysrör.

bänkbelysning med eluttag

Dimbar

En av de mest populära funktionerna för bänkbelysning är möjligheten att dimma ljuset. Genom att använda en dimmer kan reglera ljusstyrkan utifrån behov. På så vis kan du öka ljusstyrkan medan du lagar mat och behöver starkt ljus, och sänka ljusstyrkan framåt kvällen när belysningen ska vara av en mysig karaktär. Det fina i kråksången är att du inte behöver köpa dimbar bänkbelysning från början, utan du kan alltid köpa till en dimmer vid senare tillfälle och behovet skulle uppkomma. Observera att en dimmer till lysrör tenderar att kosta extra så det är undantaget som bekräftar regeln.

Typer

Det finns flera typer av bänkbelysning du kan välja mellan. Därför är det ytterst viktigt att du är införstådd över vilka alternativ du har. Kort sagt har du två alternativ: lysrör eller spotlights. Det förstnämnda är det gamla sättet medan det senare är mest populärt nuförtiden. Nedan förklarar vi skillnader, fördelar och nackdelar med varje typ.

Lysrör

Lysrör, även kallad “ljuslist”, är en klassiker som de flesta har bestående minnen av från klassrummen i skolan. Orsaken till varför de används i skolor, sjukhus och andra institutioner är för att ljuset är klart, starkt och framförallt – vitt. Sålunda är det inte mjukt och varmt i tonen, utan denna typ av bänkbelysning är inte till för att vara mysig, utan snarare praktisk och funktionell. Därmed lämpar den sig inte så bra att använda i köket.

Spotlights

Spotlights, även kallat för “spots”, eller “puck”, är tveklöst den mest populära bänkbelysningen som finns. De tenderar att vara runda eller kvadratiska och skruvas fast på undersidan av skåpet. Men många använder de även som takspotlight. På grund av att varje spotlight är fristående så bestämmer du själv hur långt avståndet ska vara mellan varje lampa. Således har du full kontroll över hur belysningen ska falla. Inuti spotlights sitter små lysdioder vars energiförbrukning är låg. Emellertid finns det även LED-spotlight med batterier som är en enklare variant och som inte är avancerade att installera och montera.

Fördelar med spotlights

  • Frihet att fästa dem var som helst och du bestämmer själv vilket avstånd det ska vara mellan lamporna
  • Finns enklare LED-modeller som är batteridrivna och kan installeras av vem som helst
  • Estetiskt tilltalande
  • Milt ljus

Nackdelar med spotlights

  • Svåra att installera och de flesta måste anställa en professionell elektriker som kan genomföra monteringen
bänkbelysning led

Lamptyp

När du väljer bänkbelysning är valet av lampa otroligt viktigt. Orsaken är att energiförbrukningen, priset och livslängden skiljer sig lampor emellan. Dessutom skiljer de sig åt i hur intensivt de lyser.

  • LED
    LED-lampor är ett utmärkt alternativ som bänkbelysning på grund av dess långa livslängd – inte sällan håller de mellan 10-20 år. Därtill finns de energieffektiva och finns i en uppsjö av färger och modeller. På så vis kan du anpassa belysningen till en högre grad än med Xenonlampor och fluorescerande lampor. Därjämte är de miljövänliga på grund av att energiförbrukningen är så låg.
  • Xenonlampor
    Det som utmärker xenonlampor är dess mjuka, milda och varma glöd. Detta gör att de lämpar sig perfekt för att skapa en mysig belysning vid skåp i köket, vardagsrummet eller i hallen. Därjämte är de dimbara vilket är nånting som de flesta idag vill ha. Dock har xenonlampor kortast livslängd, så om du vill slippa byta lampor ofta så ska du istället välja LED.
  • Fluorescerande
    Fluorescerande ljus kallas i folkmun för lysrör och definieras av sitt vita ljus. På så sätt är de inte den mysigaste belysningen då tonen är skarp och inte mjuk. Följaktligen används de ofta i skolor och sjukhus där mysfaktorn inte är högst på prioriteringslistan.
  • Halogen
    Halogenlampor innehåller gas som t.ex. brom eller jod, och är känd för sitt starka ljus. De omsluts av ett hölje som filtrerar bort UV-strålningen. Vidare ger de ett varmvitt ljus med en perfekt färgåtergivning. Dessutom – och detta är anmärkningsvärt – så bibehåller halogenlampor sin ljusstyrka och ljusfärg under hela livslängden, något som exempelvis LED-lampor och lysrör inte gör. Därutöver innehåller de inget kvicksilver vilket gör att de är det mest miljövänliga alternativ du kan välja.

Oavsett vilken lamptyp du väljer att använda i din bänkbelysning har vi nedan uppställt en jämförelse mellan de olika lampor du kan välja mellan.

PrisEnergiförbrukningLivslängdDimbarUV
FluorescerandeLågtLågLångJaJa
XenonlamporMedelMellanLängreJaJa
LED-lamporHögtLågLängstJaNej
HalogenMedelHögLångJaJa
Jämförelse mellan olika lamptyper för bänkbelysning

Återförsäljare

Det finns flera återförsäljare av bänkbelysning, men det viktigaste är att du väljer att köpa från en butik som erbjuder garanti. Annars riskerar du att belysningen går sönder och då har du ingen rätt till ekonomisk ersättning. Vidare ska det vara schyssta returvillkor. Därför rekommenderar vi följande återförsäljare utan inbördes ordning:

  • IKEA
  • Biltema
  • Jula

Slutsats

Glöm inte att bänkbelysningen ska vara så mörk som möjligt om du har ljusa bänkskivor, och så ljus som möjligt om du har ljusa bänkskivor. Anledningen är att ljusa bänkskivor inte absorberar lika mycket ljus som mörkare. Vidare får du inte glömma att glansiga ytor reflekterar mycket ljus, varför du ska välja en spotlight med mindre ljusstyrka istället för t.ex. en halogenlampa.

Vi hoppas att du lärt dig allt du behöver veta i vår köpguide, men om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna kontakta oss så ska vi göra allt i vår makt att hjälpa guida dig rätt.

Om skribenten

Anders Lindbladh
Jag heter Anders och har mångårig erfarenhet av inredning med specialisering på belysning. Jag älskar att dela med mig av mina erfarenheter så du också kan skapa mysbelysning hemma!
Läs mer från Anders Lindbladh